بسیاری از داوطلبان با اینکه چگونه و به چه ترتیبی شیمی کنکور را چگونه بخوانند مواجه هستند و از این بابت مضطرب هستند زیرا یکی از مهمترین درسهای کنکور سراسری برای داوطلبان گروه تجربی و ریاضی درس شیمی است.
شیمی کنکور برای این دو گروه تجربی و ریاضی ضریب بالایی دارد به همین دلیل باید آن را به بهترین روش مطالعه کنند تا کاملا بر آن مسلط شوند. برای دانستن آن که چگونه و به چه ترتیب فصول شیمی را بخوانید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید، زیرا ما در این مقاله چگونگی مطالعه فصل به فصل شیمی را توضیح دادیم، همچنین نکاتی پیرامون چگونگی مطالعه شیمی برای شما قرار دادیم.
اهمیت روش مطالعه شیمی کنکور
روش مطالعه درس شیمی به دلیل ضریب بالا در کنکور 1404، بسیار حائز اهمیت است.
ضرایب بالایی که درس شیمی در کنکور ریاضی و تجربی دارد، آن را به یکی از دروس مهم دفترچه اختصاصی تبدیل کرده است.شما برای رسیدن به درصدهای خوب از این درس باید از صحیحترین روش مطالعه درس شیمی کنکور ریاضی و تجربی استفاده کنید. تسلط بر درس شیمی باعث میشود که شما از خیلی رقبای خود جلو بیوفتید. برای مسلط شدن در این درس شما به یک روش مطالعه عالی نیاز دارید به این ترتیب خواندن درس شیمی کنکور تجربی و ریاضی، برای شما سادهتر و هدفمند تر از همیشه میشود.
ماهیت شیمی برای مطالعه چگونه است؟
شیمی درسی برای حفظ کردن نیست و باید دانست که تا قبل از کنکور سال 90 با حفظ کردن میتوانستید سوالات شیمی کنکور را حل کنید. اما با تغییر کردن سبک سوالات کنکور، پاسخ به این درس کمی دشوار شد.
شیمی از دو بخش مسائل شیمی کنکور و مفاهیم شیمی کنکور تشکیل شده است که بهطور متوسط سهم سوالات مفاهیم حدود 60 الی 70 درصد و سهم سوالات مسائل در کنکور حدود 30 الی 40 درصد است.
تا اینجا دانستیم که درس شیمی دارای دو بعد مفهوم و مسئله است و باید توجه کنیم که مفاهیم با حفظیات شیمی کنکور به شدت متفاوت است.
ترتیب خواندن مباحث شیمی برای کنکور
درس شیمی در سه پایه دهم، یازدهم و دوازدهم در دو رشته ریاضی و تجربی از 10 فصل تشکیل شده است. مطالعه مبحثی یکی از تکنیکهایی است که برای مطالعه درس شیمی بکار میرود،در این روش مفاهیم را جدا مطالعه کرده و مسائل را نیز جدا.
در اینجا منبع آموزشی محدودیت اصلی است، منبع آموزشی که این دو مبحث را تفکیک کرده باشد به ندرت پیدا میشود. به همین دلیل میتوانیم از قاعده دیگری پیروی کنیم که همان مطالعه فصل به فصل شیمی کنکور است. اما ما در ترتیب مطالعاتی یک تغییر کوچک ایجاد میکنیم.
ترتیب اصولی برای مطالعه مباحث شیمی کنکور در نظر میگیریم که بهصورت زیر است:
- فصل 1 و 2 شیمی دهم
- فصل 1 تا 3 شیمی یازدهم
- فصل 3 و 4 شیمی دوازدهم
- فصل 3 شیمی دهم
- فصل 1 شیمی دوازدهم
- فصل 2 شیمی دوازدهم
پیشنیازهای شیمی کنکور
ممکن است که بارها اسم پیشنیاز به گوشتان خورده باشد. اما سوال اینجاست که آیا کاربردی هم دارند؟
فرض کنید هنگام حل مسائل با بحث استوکیومتری مواجه خواهید شد که بلد نیستید. یا در فصل اسید و باز نیاز به محاسبه غلظت یک ماده دارید و چون فصل 3 شیمی دهم را نخواندهاید فرمول آنرا بلد نیستید. به این موارد، پیشنیازهای شیمی کنکور میگویند که در حالت کلی اگر ترتیب مطالعه فصلهای شیمی که در بخش قبلی تعیین کردیم را به درستی رعایت کنید، با مشکل پیشنیاز مواجه نخواهید شد.
پیشنیازهای اصلی شیمی کنکور را در سه قسمت برای شما عزیزان خلاصه میکنم:
- واکنشنویسی، موازنه و استوکیومتری: اصلیترین پیشنیاز برای کل مسائل شیمی کنکور
- جدول تناوبی و ویژگیهای گروهها و دستهها مانند شعاع و الکترونگاتیوی: پیشنیاز بخش عمدهای از مفاهیم.
- آرایش الکترونی: پیشنیاز در بخشهای کمی از مفاهیم.
روش مطالعه مفاهیم شیمی کنکور
به هر نوع مبحثی که قابل محاسبه کردن نباشد مفاهیم گفته میشود. برای مثال آرایش الکترونی، جدول تناوبی، شیمی آلی، نامگذاری ترکیبات و… .
در بحث مفاهیم بزرگترین اشتباه حفظ کردن است پس این اشتباه را به هیچوجه انجام ندهید. برای مطالعه مفاهیم باید آنها را درک کنید، به عنوان مثال در بخش ویژگی عناصر در جدول تناوبی همه ی ما میدانیم که در یک گروه از بالا به پایین شعاع افزایش پیدا میکند! به جای حفظ کردن این موضوع دلیل آن را باید به سادگی پیدا کنید.
سعی کنید در پایان هر مبحث تمام تستهای مفاهیم مربوطه را حل کنید و از خود تستها نیز نکته یابی کنید.
یادتان باشد حتی کسی که قرار است رتبه اول کنکور را بیاورد در دوران مطالعاتی خود همه چیز را در همان بار اول یا به سادگی یاد نمیگیرد و باید بارها آن را مطالعه کند؛ پس اگر در بعضی مباحث دچار مشکل شدید نگران نباشید چون مشکل از شما نیست و بعضی مطالب واقعا دشوار هستند اما مهم این است که شما هم سماجت رتبههای برتر را داشته باشید
روش مطالعه مسائل شیمی کنکور
روش خواندن مسائل شیمی کنکور با مفاهیم کمی متفاوت است. در بخش مسائل حجم درسنامهها بسیار کم است و صرفا با یادگیری درسنامه به جایی نخواهید رسید. بلکه مهم یادگیری کاربرد درسنامهها در حل سوالات است. استفاده از یک فرمول کار بسیار راحتی است و حتی یک دانشآموز اول ابتدایی هم میتواند آن را یاد بگیرد اما مهم این است که بتوانید با این فرمول هر نوع سوالی را حل کنید.
این مهارت را با حل تست از مسائل میتوانید به دست آورید پس مهمترین بحث در نحوه خواندن مسائل شیمی، حل تستهای متنوع از این بخش است که بتوانید با کاربرد فرمولها و درسنامهها آشنا شوید.
ترکیبی خواندن شیمی کنکور
یکی از راههای مطالعه شیمی کنکور این است که هر مبحث را همراه با یکدیگر مطالعه کنید. به این صورت که ابتدا مفاهیم را کامل بخوانید و سپس به سوال مسائل بروید. به این روش ترکیبی خواندن شیمی میگویند.
توصیه میکنیم به هنگام مطالعه شیمی بهصورت ترکیبی، حتما کل مباحث را مطالعه کنید و فقط در صورتی که زمان کمی دارید به سراغ حذف مباحث بروید. در صورت حذف مباحث سعی کنید 3 پیشنیاز اصلی شیمی که در بخش قبلی مشخص شد، یعنی واکنشنویسی، موازنه، استوکیومتری، جدول تناوبی و آرایش الکترونی را ابتدا مطالعه کنید تا بتوانید از کاربرد آنها در فصلهای مختلف و تکرار شدن آنها در مباحث ترکیبی استفاده کنید.
بودجهبندی شیمی در دو کنکور تجربی و ریاضی
درس شیمی به دلیل ضریب بالا یکی از مهمترین دروس کنکور است به همین دلیل دانستن بودجهبندی از اهمیت بالایی برخوردار است.
درس شیمی در رشته تجربی شامل 35 سوال است که به شما حدود 35 دقیقه زمان پاسخ میدهند. و در رشته ریاضی 30 سوال است که حدود 30 دقیقه زمان پاسخگویی دارد.
رشته علوم تجربی | |
آرایش الکترونی و جدول تناوبی | 3 سوال |
شیمی آلی | 3 سوال |
سینتیک | 2 سوال |
نام گذاری، فرمول نویسی و ساختار لوویس | 1 سوال |
ترموشیمی | 3 سوال |
تعادل | 2 سوال |
جامد های بلوری | 2 سوال |
استوکیومتری و واکنش ها | 4 سوال |
رشته ریاضی و فیزیک | |
آرایش الکترونی و جدول تناوبی | 3 سوال |
شیمی آلی | 3 سوال |
سینتیک | 2 سوال |
نام گذاری، فرمول نویسی و ساختار لوویس | 1 سوال |
ترموشیمی | 3 سوال |
تعادل | 2 سوال |
جامد های بلوری | 2 سوال |
استوکیومتری و واکنش ها | 4 سوال |
مباحث ساده سه پایه
در این قسمت از مقاله میخواهیم فصلهای شیمی سه پایه دهم، یازدهم و دوازدهم را بررسی کنیم و به شما بگوییم کدام مباحث ساده و کدام دشوار هستند.
مباحث ساده شیمی دهم
فصل اول
فصل اول شیمی دهم با مطالب حفظی شروع میشود و در ابتدا شامل مطالب پایهای و آسان است، بعد از آن مباحث آرایش الکترونی را ساده میدانند.
مطالب آرایش الکترونی مباحث سادهای نیستند اما قابل گذر کردن هم نیستند، این مطالب پایهی خیلی از مباحث آینده خواهد بود، بنابراین هم اکنون آن را کامل یاد بگیرید تا بعدا به مشکل برنخورید.
فصل دوم
تا اواسط فصل دوم شیمی دهم مطالب حفظی است، که شامل مطالب باران اسیدی، لایههای هواکره و همچنین تغییرات دمایی و فشاری هواکره میشود. در ادامه فصل، با مباحث حل کردنی و مفهومی هم برخورد میکنید و یادگیری عمیق این موارد بسیار حائز اهمیت است.
فصل سوم
این فصل معمولا فصل سختی به حساب میآید اما مطالب سادهای هم مثل الکترولیت و پیوندهای قطبی و ناقطبی مباحث مربوط به رسانا و نارسانا و مولکولهای قطبی و ناقطبی رو هم شامل میشود که از همین موارد ساده هم احتمالا سوال طرح شود، پس ارزش این را دارد که روی این مباحث سرمایه گذاری کنید.
مباحث آسان شیمی یازدهم
در مورد کتاب شیمی یازدهم باید گفت که این کتاب در مورد مباحث مختلفی صحبت میکند که اگر با روش تست زنی شیمی کنکور آشنا باشید این فصل برای شما راحت خواهد بود.
فصل اول
فصل اول کتاب شیمی یازدهم در مورد شیمی آلی بحث شده است، تست این قسمت واقعا مفید هستند و ارزش سرمایهگذاری دارند.
فصل دوم
درمورد فصل دوم کتاب شیمی یازدهم، بطور خلاصه میتوان گفت پرکار، پرسوال و البته پر اهمیت است و شامل مباحث ترمودینامیک و سینتیک است.
اما باید توجه داشت که همه مباحث این فصل هم سخت نیست و بحثهایی مثل آنتالپیهای مختلف و تعریف دما و گرما و محاسبات دمایی و… نیز در این فصل وجود دارد.
فصل سوم
این فصل، فصل خوب و راحتی است و سوالات خوب و راحتی هم از این فصل طرح میشود.
درشت مولکول، ترکیبات آلی و واکنشها از مباحث این فصل هستند. این فصل موارد حفظی زیادی دارد، هرچند که شامل مسائل هم میشود.
مباحث ساده شیمی دوازدهم
فصل اول
فصل اول شیمی دوازدهم در مورد اسید و باز است، که شامل مفاهیم حفظی و همچنین مسائل است. این فصل علیرغم اینکه درصد دشواریاش بالا است اما اگر دانشآموز به روش صحیحی این فصل را یاد بگیرند مفاهیم و حفظیات این فصل اصلا سخت نیست و جزو مباحث شیرین شیمی به حساب میآید.
فصل دوم
فصل دوم برای دانشآموزان، فصل نسبتا سختی به حساب میآید و تقریبا نمیتوان قسمت سادهای از این فصل را معرفی کرد.
فصل سوم
بر خلاف فصل دوم، این فصل فصل سادهای به شمار میآید که شامل ترکیبهای یونی، مولکولی، کووالانسی و فلزی میشود. همچنین مباحث فصل سوم مربوط به انواع مولکولها و پیوندهای قطبی و ناقطبی هم در این فصل بیان میشود. در مجموع این فصل در دسته فصلهای ساده شیمی قرار دارد.
فصل چهارم
از نظر دشواری فصل چهار میتوان گفت که این فصل نه ساده است و نه دشوار.
نکته مثبتی که در مورد این فصل وجود دارد این است که اغلب دانش آموزان این فصل را دوست دارند و این نشانه خوبی است.
نکاتی که به هنگام مطالعه درس شیمی به آن نیاز دارید
- خلاصهنویسی مطالب را حتما جدی بگیرید زیرا در دوران جمعبندی به شما کمک بسیاری میکند.
- سعی کنید از ماشین حساب استفاده نکنید و محاسبات را خودتان بهصورت ذهنی انجام دهید.
- مسائل تستها را تیپبندی کنید و برای هر تیپ استراتژی حل بنویسید.
- تستهایی که نمیتوانید حل کنید یا تستهای دارای نکات خوب را برای دوران جمعبندی علامت بزنید.
- برای بخشهایی که مشکل دارید از فیلمهای رایگان آموزشی استفاده کنید.
- بین جلسات آموزش و حل تست بهخصوص برای مسائل یک جلسه فاصله بیندازید.
- به تحلیل و نکتهیابی از تستها به شدت توجه کنید.
- بعد از اتمام هر فصل کل مطالب + تستهای علامت دار را حل کنید.
- بعد از اتمام هر فصل یک آزمون جامع از کتابهای آموزشی بصورت زماندار بزنید.
- بعد از پایان هر فصل از روی متن کتاب درسی مطالعه داشته باشید.
سخن آخر…
درس شیمی یکی از پر چالشترین درسها برای دانش آموزان است، زیرا سوالات آن را بصورت مفهومی طراحی میکنند که پاسخدهی به آنها به مراتب نیز سختتر است، اگر شما این درس را با یک برنامهریزی مطالعاتی اصولی، خیلی جدی و با انگیزه مطالعه کنید قطعا به درصد بالایی خواهید رسید. اما سوال اینجاست که به چه ترتیبی و چگونه باید به مطالعه شیمی پرداخت، ما در این مقاله به این سوالها پاسخ دادیم تا با مطالعه این مقاله بدانید مباحث این درس را چگونه و به چه ترتیبی مطالعه کنید تا بهترین نتیجه را کسب کنید.
اگر بازهم سوالی پیرامون همین مسئله ذهنتان را درگیر کرده است آن را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید تا ما پاسخگوی سوالات شما باشیم.