کارنامه کنکور سراسری برای دانشگاههای سراسری روزانه، شبانه، غیرانتفاعی، پردیس خودگردان، پیام نور و آزاد منتشر می گردد و در سامانه سنجش قابل دریافت خواهد بود. در این کارنامه مواردی همچون تراز، رتبه، نمره کل و … قابل مشاهده است و از مهمترینِ ابن مواردی که داوطلبان کنکور سراسری باید به آن دقت کنند تراز و رتبه است. بیشتر داوطلبان تصور میکنند که این دو اصطلاح یکی هستند و رتبه و تراز آنها مشابه است. برای دانستن تفاوت این دو مورد مهم در کارنامه کنکور سراسری همراه ما باشید. ما در این مقاله تفاوت آنها، توضیحات مربوط به هرکدام، چگونگی محاسبه هرکدام و موارد مفید دیگر را برای شما قرار دادیم.
رتبه چیست؟
شرکت در آزمون سراسری، کارنامهای را در اختیار افراد قرار می دهد که در آن نمره خام و نمرههای اختصاصی آزمون در آن درج شده است. در سال ۱۴۰۲ به دلیل حذف زیر گروهها و همچنین تغییر نکردن سهمیهها، از این زمان به بعد رتبه کشوری و رتبه در سهمیه برای متقاضیان ثبت میشود و ملاک اصلی جهت پذیرش در دانشگاهها، رتبه در سهمیه داوطلبان است.
رتبه منطقه در کنکور
رتبه منطقه کنکور رتبهای است که با توجه به سهمیه مناطق (سهمیه منطقه 1، 2 و 3) برای شما در کارنامه کنکورتان درج میشود. اینکه جزء کدامیک از این مناطق هستید بر طبق سه سال آخر تحصیل هر داوطلب در مقطع دبیرستان تعیین میگردد و سهمیه شما اینکه جزء منطقه 1 است یا 2 و یا 3 براین اساس، شهرهای کوچک و مناطق محروم منطقه 3، شهرستانهای ایران و شهرها منطقه 2 و بخشهای مرکزی کشور همچون اصفهان، تهران و غیره منطقه یک تعیین میشود.
رتبه کل در سهمیه نهایی
رتبه کل در سهمیه نهایی، نشان میدهد که در میان داوطلبانی که با یکدیگر در یک سهمیه قرار دارید، نفر چندم هستید. (این رتبه صرفا جهت اطلاع داوطلب میباشد و ملاک و معیار انتخاب رشته نخواهد بود.)
آخرین رتبه مجاز در سهمیه نهایی
منظور از آخرین رتبه مجاز در سهمیه نهایی (دورههای روزانه و نوبت دوم)، رتبه آخرین داوطلبی است که در سهمیه شما مجاز به انتخاب رشته است. اگر رتبه شما بیشتر از رتبه آخرین نفر باشد، نشان دهنده آن است که شما نمیتوانید در دورههای روزانه و نوبت دوم (شبانه) انتخاب رشته کنید.
تراز کنکور چیست؟
تراز کنکور یا نمرهی کل کارنامه سراسری، یک شاخص برای تعیین وضعیت داوطلب نسبت به دیگر رقیبهای شرکت کننده در آزمون سراسری است. هر قدر تراز داوطلب نسبت به دیگر رقبا بالاتر و بیشتر باشد، قطعا شانس و احتمال قبولی وی برای پذیرفته شدن در کد رشته محل و یا دانشگاه دلخواه بالاتر خواهد بود. تراز داوطلبان در هر کد رشته محل نشان دهنده احتمال قبولی وی در فرایند انتخاب رشته است.
تراز کنکور چگونه محاسبه میشود؟
شاید برخی از شما به عنوان یک داوطلب کنکور سراسری این سوال برایتان پیش آمده باشد که تراز کنکور چیست و چگونه محاسبه میشود؟
پیش از آنکه به این سوال پاسخ دهیم باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که تراز داوطلبان به سطح دشواری سوالات نیز بستگی دارد. سازمان سنجش برای تمامی سوالات آزمون سراسری یک سطحبندی خاص مشخص میکند.
این سطحبندی، سوالات را به سه دسته ساده، متوسط و دشوار تقسیم میکند. داوطلبانی که به سوالات با سطح دشوار پاسخ درستی میدهند تراز بالاتری کسب میکنند. بنابراین تراز رتبه داوطلب را مشخص میکند نه درصد سوالاتی که داوطلب پاسخ داده است.
محاسبه نمره خام در کنکور
نمرهی خام برای داوطلبان کنکور سراسری به صورت درصد بیان میشود. برای محاسبه نمره خام در کنکور باید تعداد پاسخهای صحیح، پاسخهای غلط و تعداد کل سوالات را در نظر بگیریم. همان طور که میدانید برای پاسخهای اشتباه نمره منفی در نظر گرفته میشود. پاسخهایی که داوطلب در کنکور سراسری به آنها پاسخ درست داده است با ضریب 3 در نظر گرفته میشود. بنابراین برای محاسبه نمره خام در کنکور باید از فرمول زیر استفاده کرد:
محاسبه نمره تراز
نمره تراز کنکور برای هر درس به صورت کاملاْ جداگانه محاسبه میشود. نمره تراز هر درس یک عدد است که بین 0 و 10,000 قرار دارد. اگر بخواهیم نمره تراز کنکور را برای هر درس به صورت جداگانه حساب کنیم باید ابتدا نمره خام برای هر درس را محاسبه کرده و سپس با توجه به فرمول زیر میتوانیم نمره خام آن درس را محاسبه کنیم:
نمره تراز = 100* ضریب درس * نمره خام
محاسبه تراز کل
تراز کنکور در آزمون سراسری اهمیت بسیار زیادی دارد. شما با استفاده از این تراز متوجه میشوید چه نمرهای در درسها کسب کردهاید. همان طور که متوجه شدید تراز در کنکور اهمیت زیادی دارد. بنابراین باید سعی کنید نمره تراز درسها را در کنکور افزایش دهید.
برای محاسبه تراز کل، باید بعد از محاسبه نمره خام و تراز هر درس با استفاده از فرمول زیر میتوانید تراز کنکور خود را محاسبه کنید:
چرا باید تفاوت تراز و رتبه در کنکور سراسری رو بدانیم؟
اطلاع از تفاوت رتبه و تراز در کنکور به شما کمک میکند تا در روز انتخاب رشته بتوانید اولویتبندی بهتری داشته باشید.
بسیاری از داوطلبان فقط یک جدول درست میکنند و رشتههای مورد علاقه خود را به ترتیب در آن یادداشت میکنند. این روش انتخاب رشته نمیتواند شما را به نتیجه درست برساند زیرا به زیرگروهها و ترازهای مربوط به هر زیرگروه توجهی نمیشود؛ درست است که علاقه هر فرد در انتخاب رشته اولویت دارد اما، باید تراز و زیرگروهها هم مورد توجه ویژهای قرار گیرند.
تفاوت تراز و رتبه در کنکور سراسری
در این قسمت از مقاله میخواهیم تفاوت تراز و رتبه را در کنکور سراسری برای شما شرح دهیم.
رتبه ترتیب بین داوطلبان آزمون سراسری را نشان میدهد و این بدین معنی است که اگر در یک آزمون 2000 شرکتکننده حضور داشته باشند رتبه نهایی داوطلبان، نفرات اول تا هزار را مشخص میکند. بنابراین رتبه تنها ترتیب سطح علمی دانشآموزان را مشخص میکند.
اما تراز سطح علمی داوطلبان را با دقت بسیار بالا با یکدیگر مقایسه میکند. هر سوال در کنکور سراسری از ارزش خاصی برخوردار است. داوطلبان با توجه به این که پاسخگوی کدام سوال هستند ترازهای متفاوتی را کسب میکنند.
رتبه نهایی داوطلب به هر میزانی که پایینتر باشد، عدد مناسبی است و این عدد نشان میدهد که داوطلب عملکرد خوبی در کنکور داشته است.
اما در خصوص تراز داوطلب در کنکور سراسری باید بگوییم که هرچه آن عدد بالاتر باشد، نشان میدهد که داوطلب در مقایسه با سایر داوطلبان عملکرد بهتری داشته است.
برای موفقیت در کنکور تراز مهمتر است یا رتبه؟
تا این قسمت از این مقاله موضوع را به خوبی درک کردید که رتبه جایگاه شما را بین داوطلبان کنکور نشان میدهد و تراز، سطح عملی شما را با دیگر داوطلبان مقایسه میکند؛ اما، رتبه و تراز برتری نسبت به یکدیگر ندارند؛ در واقع هر چه تراز شما بالاتر باشد، رتبه کمتر و بهتری دارید. پس تراز و رتبه هر دو برای موفقیت در کنکور موثر است.
در انتخاب رشته، نقش کدام پررنگتر است؟! تراز یا رتبه؟
پس از اعلام نتایج کنکور سراسری و به هنگام دریافت کارنامه، شما با تراز های مختلفی بر اساس زیرگروههای رشته خود روبهرو میشوید. همانطور که بالاتر خواندید تراز، تاثیر مستقیم بر رتبه داوطلبان کنکور دارد؛ پس نمیتوانیم اولویتی بین تراز یا رتبه در کنکور قائل شویم؛ اما، به طور کلی برای انتخاب رشته در دانشگاههای سراسری به رتبه در سهمیه و برای دانشگاههای آزاد به رتبه کشوری اهمیت بیشتری میدهند.
عواملی که موجب بهبود تراز میشوند:
- تعداد داوطلبان آزمون سراسری
- سطح علمی دانشآموزان
- مطالعه بیشتر و بهتر
- حل تستهای کنکور
- برنامهریزی مناسب و منظم
- استفاده صحیح از منابع آموزشی مناسب
- جمعبندی درست کنکور
- تقویت نقاط قوت
- بهبود نقاط ضعف
- شرکت آزمونهای شبیه ساز کنکور
سخن آخر
یکی از مهمترین عواملی که داوطلبان باید به آن توجه زیادی داشته باشند، تراز و رتبه در کارنامه کنکور سراسری است. همیشه سوالاتی پیرامون همین مسئله ذهن داوطلبان کنکور سراسری را به خود درگیر کرده است. ما در این مقاله به تمام این سوالات پاسخ دادیم، در این مقاله تفاوت رتبه و تراز، توضیحات هر کدام و نکاتی برای افزایش تراز مطالعه کردید. اگر بازهم سوالی ذهنتان را درگیر کرده در قسمت نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید تا ما پاسخگوی سوالات شما باشیم.