بهترین زمان برای خواندن درسهای حفظی + روش مطالعه

مغز و حافظه ما محدودیتی برای یادگیری ندارد. اما حفظ کردن انبوهی از مطالب نیز کار سادهای نیست و اغلب دانشآموزان از این کار متنفر هستند. البته حق هم دارند زیرا حفظ کردن مطالب جذابیت چندانی ندارد. اما شما با داشتن یک برنامه منظم و مطالعه اصولی میتوانید به راحتی دروس حفظی را به خاطر سپارید. اگر شما هم تا به حال به دنبال این بودهاید که بتوانید همیشه هر درسی را به بهترین نحو یاد بگیرید و حفظ کنید، ما در این مقاله روشها و تکنیکهایی برای حفظ و یادگیری مطالب، معرفی اپلیکیشنها و روش حفظ کردن مطالب را بصورت گام به گام برای شما قرار دادیم تا به نتیجه دلخواه خود برسید. همراه ما باشید.
مطالعه بیشتر: روش مطالعه دروس محاسباتی
کارهایی که باید پیش از مطالعه دروس حفظی انجام دهید
فراهم کردن شرایط مناسب برای مطالعه به ما کمک میکند تا بهتر بتوانیم از پس آن بر بیاییم و مسلما شانس بیشتری برای موفقیت در آن نیز خواهیم داشت. در ادامه به شما میگوییم که چه کارهایی برای آمادگی مطالعه انجام دهید تا در درس خواندن بهتر عمل کنید. فراهم نمودن این شرایط در کنار هم و بلد بودن مفهومی درس خواندن باعث میشود تا دیگر نگران مطالعه دروس حفظی نباشید و با خیال راحت درس بخوانید.
- فراهم کردن محل مناسب برای درس خواندن
- کنار گذاشتن تمام حواس پرتیها
- تعیین کردن اهداف خود بهطور واضح
- طراحی برنامهریزی مناسب برای تعیین ساعات مطالعه و مرور خود
- انتخاب کردن بهترین ساعات را برای مطالعه دروس حفظی(صبح زود و شب قبل از خواب بهترین زمان هستند که مغز دارای بیشترین تمرکز میباشد)
- انجام یوگا و ورزشهای هوازی(آمادگی جسمی و روحی شما برای مطالعه دروس را به دنبال دارد)
چگونه درسهای حفظی را بخوانیم؟
حفظ مطالب درسی و یادآوری آنها در طولانیمدت کار آسانی نیست. حتی گاهی تبدیل به مشکلی میشود که برای حل آن نیاز به مهارتهای مختلف داریم. اما اگر روش مطالعه دروس حفظی را بلد باشید بدون فراموشی مباحث میتوانید آنها را به یاد بیاورید.در ادامه ما به بررسی انواع روشها و بهترین روش مطالعه دروس حفظی میپردازیم.
روش مطالعه دروس حفظی
دروس به دو بخش حفظی و فهمیدنی تقسیم میشوند. درسهای حفظی دروسی هستند که نیاز به تمرکز فراوان دارند و مستقیما با عملکرد مغز در ارتباط هستند. مانند دینی، زیست، فارسی و اکثر دروس رشته انسانی.
حفظ کردن مطالب درسی همیشه یکی از چالشهای دانشآموزان بوده است، اما با استفاده از این تکنیکها که در ادامه برای شما قرار دادیم، میتوانید مطالب درسی را حفظ و در طولانی مدت به یاد آورید:
- پیش خوانی کردن درسها
- روش مطالعه با تمرکز
- استفاده از روشهای چند حسی
- استفاده از نمودارها و شکلها
- استفاده از فلش کارتها
- توجه به سلامت جسمانی و روانی
- تدریس به دیگران
- پرسش از خود درباره موضوع درسی
بهترین روش مطالعه دروس حفظی
کنکور سراسری سال 1403 مانند سال 1402 تنها با دروس تخصصی برگزار میشود و دروس عمومی حذف است. اما نباید تاثیر قطعی نمرات دروس عمومی بر روی کنکور را نادیده گرفت. از طرفی تنها دروس عمومی، حفظی نیستند؛ بلکه دروس تخصصی نیز دارای مطالب حفظی زیادی هستند. بنابراین آشنایی با بهترین روشهای مطالعه و یادگیری روش مطالعه دروس حفظی بصورت گام به گام ضروری است. ما در این قسمت از مقاله بصورت کامل روش مطالعه دروس حفظی را برای شما قرار دادیم:
- ابتدا بهتر است به صورت روزنامه وار تمامی مطالب را مطالعه کنید.
- سپس مقداری از مطالب را برای مطالعه دقیق جدا کنید. میتوانید پاراگراف به پاراگراف پیش روید و زیر نکات مهم را خط بکشید یا هایلایت کنید.
- حتما از حاشیه نویسی، خلاصه نویسی و نت برداری از مطالب مهم هر پاراگراف و یا مطلب فراموش نکنید.
- بهتر است یک دور مطالبی را که خواندهاید در ذهن خود یادآوری کنید. سپس نکاتی را که از یاد بردهاید بر روی کاغذ یادداشت کنید تا در حافظه شما نقش ببند.
- مرور مطالب حفظی از مهمترین و کارآمدترین روشها برای جلوگیری از فراموشی مطالب حفظی در جلسه آزمون است.
کدام درسها حفظی هستند؟
اولین سوالی که پیش میآید این است که اصلا درسهای حفظ کردنی کدام درسها هستند؟ بگذارید حقیقتی را با شما در میان بگذارم ما چیزی به اسم درس حفظی نداریم! در واقع دیگر کسی برای موفقیت در کنکور و امتحانات نهایی صرفا با حفظ کردن طوطیوار مطالب به جایی نمیرسد. پس درسهایی مثل دینی، تاریخ و جغرافیا یا قسمتهای حفظی شیمی چطور؟ اگر با دقت به سوالات امتحانی یا تستهای کنکوری این دروس نگاهی بیاندازید، متوجه میشوید برای پاسخ دادن به سوالات همین دروس به ظاهر حفظی هم باید مفهوم درس را درک کرده باشید. پس در گام اول باید ابتدا مفاهیم هر درس را یاد بگیریم و بعد با تمرین و تکرار اصولی و به مرور زمان نکات و جزئیات هر درس را به خاطر بسپاریم.
بهترین زمان برای مطالعه دروس حفظی
اکثر دانشآموزان در دوران تحصیل درسها را مرور نمیکنند و شب امتحان با کوهی از مطالب خواندهنشده مواجه میشوند. در این خصوص باید بگوییم، مطالعاتی که شب امتحان انجام میدهید نهایتا تا چند ساعت در ذهن شما باقی میمانند و به سرعت فراموش میشوند. اما برای جلوگیری از فراموشی مطالب و یادگیری بیشتر دروس حفظی میتوانید زمانهای خاصی از روز را به مطالعه بپردازید. بهترین زمانهای مطالعه دروس حفظی به شرح زیر است:
صبح زود
مطالعه در صبح زود افزایش کیفیت مطالعه و تمرکز بالا را به دنبال دارد. اگر توجه کرده باشید برخی از افراد صبح زود بسیار فعال هستند و میتوانند بهترین تمرکز را در این زمان داشته باشند. بنابراین، صبح زود میتواند بهترین زمان برای مطالعه درسهای حفظی باشد.
بعد از استراحت
بعد از استراحت و آرامش، مغز بهترین تمرکز و عملکرد را دارد. در نتیجه یکی از بهترین زمانها برای مطالعه یادگیری درسهای حفظی، بعد از استراحت کوتاه و طولانی مدت است.
شب قبل از خواب
برخی از افراد قبل از خواب مغز بسیار فعالی دارند. بنابراین برای برخی از دانش آموزان بهتر است که قبل از خواب به مطالعه دروس حفظی بپردازند تا بهترین نتیجه را بگیرند. اما این مورد برای همه صادق نیست و باید در انجام این کار دقت کرد.
بعد از ورزش
در برخی افراد ورزش کردن میتواند بهترین راه آماده سازی مغز برای یادگیری باشد. پس از ورزش، مغز بهترین تمرکز را دارد. بنابراین میتوانید روزانه کمی ورزش کنید تا موجب خستگی شما نشود و سپس مطالعه کنید.
در زمان مناسب
هر فردی زمان مشخصی را برای مطالعه و یادگیری دارد که متناسب با بدن آن فرد است. بنابراین، بهترین زمان برای مطالعه درسهای حفظی برای هر فرد متفاوت است و باید زمان مناسب خود را برای یادگیری انتخاب کند. مشخص کردن زمان مناسب برای مطالعه بسیار مهم است زیرا بهترین زمان برای مطالعه دروس حفظی زمانی است که مغز فرد در بالاترین نقطه تمرکز و عملکرد باشد.
روش صحیح مطالعه دروس حفظی بدون فراموشی
شاید تا به حال تجربه این را داشته باشید که بعد از ساعتها مطالعه، ذهنتان خالی شده باشد و یا در یادآوری مطالبی که خواندهاید دچار مشکل شوید. بسیاری از داوطلبان یا دانشآموزان با فراموشی مطالب درسی پس از مدتی مواجه میشوند. زیرا در طول سال تحصیلی مطالعه و مرور کمی داشته و اوقات خود را به بطالت گذراندند و تنها در شب امتحان به مطالعه پرداختهاند.
در این شرایط برای جلوگیری از فراموشی مطالب و یادگیری سریع مطالب درسی باید مطالبی را که خواندهاید به حافظه بلند مدت خود منتقل کنید و از روشهای مختلف مطالعه استفاده کنید. ما در ادامه به معرفی بهترین روشهای مطالعه صحیح برای مطالعه بدون فراموشی پرداخته ایم:
تمرکز بر روی مطالب
بهتر است به هنگام مطالعه تمرکز خود را بر روی مطالبی که میخوانید، قرار دهید و برای جلوگیری از فراموشی سعی کنید به آنها توجه کنید.
تکرار و مرور
مطالب را تکرار کنید تا بتوانید بعدا آنها را به خاطر آورید. میتوانید از روشهایی مانند نوشتن یادداشتها، تکرار صدای خود و یا تدریس به دیگران استفاده کنید.
فهمیدن مطالب
برای حفظ و یادگیری مطالب بهتر است آنها را به طور کامل فهمیده و درک کنید. میتوانید از توضیحات، تصاویر، خلاصه نویسی و … استفاده کنید.
تجسم مطالب
میتوانید آنها را به صورت تصویری تجسم کنید و تصویری از آنها در ذهن خود بسازید.
استفاده از روشهای یادگیری مختلف
و در آخر میتوانید از روشهای مختلفی مانند خواندن، نوشتن، شنیدن و یا دیدن استفاده کنید.
روشهای تندخوانی دروس حفظی
تندخوانی به معنی مطالعه مطالب با سرعت زیاد است. هدف از تندخوانی این است که درک بیشتری مطالب داشته باشید. تندخوانی یکی از روشهای مطالعه و یکی از روشهای مطالعه برای کنکور است که یادگیری بهتر مطالب درسی و سرعت بیشتر مطالعه را به دنبال دارد.
در مجموع باید بگوییم که با استفاده از تکنیکهای تندخوانی میتوانید مطالب درسی را با کیفیت و سرعت بیشتری یاد بگیرید. ما در این قسمت از مقاله تکنیکهای تندخوانی را برای شما قرار دادیم تا با یادگیری و استفاده از آنها بتوانید از این روش مطالعه استفاده کنید:
- سطحی خوانی
- سریع ورق زدن
- استفاده از تکنیک اسکیم و اسکن مطالب
- زمانبندی کردن سرعت مطالعه خود
- هدفمند کردن حرکت چشمهای خود
- افزایش میدان دید
- داشتن اعتماد به نفس
بهترین نرم افزارهای یادگیری دروس حفظی
چند سالی است که با لوازم و گوشیهای هوشمند خود درگیر هستیم. اگرچه همیشه اینگونه نیست اما همه ما تا حدودی اعتقاد داریم که گوشیهای هوشمند فرصت مطالعه را از ما دریغ کردهاند. اما در عینحال اپلیکیشنهای زیادی وجود دارند که میتوانند به ما برای درس خواندن و مطالعه کمک کنند.
ما در آخر مقاله از مجله مدرسه ریاضی آلفا چندتا از بهترین اپلیکیشنها را برای مطالعه و درس خواندن به شما معرفی کردیم:
نرم افزار Evernote
نرم افزار OneNote
نرم افزار Dropbox Paper
نرم افزار Simplenote
نرم افزار Save All
نرم افزار AnkiMobile
نرم افزار StudyBlue
نرم افزار Quizlet
سخن آخر…
با توجه به مطالب این مقاله به این نتیجه رسیدیم که یادگرفتن هیچ درسی دشوار نیست و میتوان حافظه را به خوبی تقویت کرد؛ کافی است تکنیکهای حفظ مطلب که در این مقاله آورده شده را فرا بگیرید تا بتوانید به بهترین نحو از پس مطالب حفظی امتحانات و کنکور بر بیایید. اگر بازهم سوالی پیرامون همین مسئله ذهنتان را درگیر کرده در قسمت نظرات آن را با ما به اشراک بگذارید تا ما پاسخگوی شما باشیم.