مدیتیشن برای درس خواندن با افزایش تمرکز و رفع استرس
وقتی صحبت از درس خواندن و یا شرکت در آزمون به میان میآید، استرس تمام وجود دانشآموزان را فرا میگیرد. در این شرایط، مدیتیشن یک راهحلهای همیشگی برای این موضوع است. مدیتیشن عملی است که در آن شما روی چیزی مثل تنفس، نقطهای از بدن، زمان حال و یا یک تصویر ذهنی متمرکز میشوید. با این کار تمام افکار و مشغلههای شما شروع به حل شدن میکنند. همین باعث میشود که شلوغی ذهن شما کم شود و بتوانید روی موضوعات مهم تمرکز کنید. اگر شما هم میخواهید این روش موثر برای افزایش تمرکز و کاهش اضطراب و استرس را یاد بگیرید با ما همراه باشید تا شاهد بهبود عملکرد خود به هنگام مطالعه و آزمون دادن باشید.
مدیتیشن تمرکز چیست؟
مدیتیشن تمرینهای مختلفی است که از طریق روشهای متفاوت ذهنی آرام را برای شما میسازد این ورزش معمولا برای رفع استرس، تنش و اضطراب استفاده میشود. این ورزش سعی دارد تا با تکنیکهای فیزیکی و ذهنی بر تنفس آگاهانه متمرکز شود و شما را به آرامش برساند.
همچنین مدیتیشن میتواند یک ابزار مفید برای کسانی باشد که قصد دارند از مدیتیشن برای کاهش استرس استفاده کنند.
مدیتیشن تمرکزی چه کمکی به ما میکند؟ مدیتیشن تمرکزی به شما کمک میکند تا توجه خود را روی یک صدا و یا اشیاء متمرکز کنید و ذهنی شفاف و خاصی برای تمرکز کردن داشته باشید. اگر شما هم میخواهید از این روش برای رفع استرس و تنشها استفاده کنید باید بگوییم که برای اجرای مدیتیشن تمرکزی نیازی به مربی و یا معلم ندارید، زیرا باعث میشود هر کسی با چند دقیقه زمان، چیزی برای تمرکز روی آن و مکانی آرام را پیدا کند.
چگونه مدیتیشن تمرکز انجام دهیم؟
روش انجام مدیتیشن تمرکز به شرح زیر است:
یک عامل و یا یک جسم را انتخاب میکنید، سپس تمام توجه خود را به سمت آن هدایت کرده و ذهن خود را روی آن متمرکز نگه میدارید تا عاملهای حواس پرتی را به حداقل برسانید.
میتوانید مدیتیشن تمرکزی را همزمان با شمارش دم و بازدم، تکرار یک کلمه یا ذکر و یا هر عبارت خاص دیگری انجام دهید. شاید با خودتان بگویید که شمارش و تکرار ذکر را به چه منظوری انجام میدهیم؟، هدف اصلی از انجام این کار این است که تا پایان مدیتیشن، تمرکز خود را روی همان عامل یا شی حفظ کنیم، انجام این کار میتواند قدرت تمرکز ما را در طولانی مدت بهبود بخشد.
فواید مدیتیشن تمرکز برای درس خواندن
بررسیهای صورت گرفته در مورد این ورزش نشان میدهد، انجام دادن مدیتیشن تمرکز به صورت منظم، میتواند تواناییهای شناختی انسان مانند حافظه کاری، توجه و انعطاف پذیری شناختی را بهبود دهد.
- استرس امتحان را کاهش میدهد.
- باعث از بین بردن فرسودگی تحصیلی میشود.
- ذهن شما را آرام میکند.
- عوامل حواس پرتی را از ذهن پاک میکند.
- باعث افزایش یادگیری میشود.
- میتواند یک استراحت مفید در حین درس خواندن باشد.
- هوش شما را افزایش میدهد.
- راهی برای غلبه بر عزت نفس پایین در نوجوانان است.
نکات مدیتیشن تمرکز برای مطالعه
- زمانی را برای مدیتیشن مشخص کنید
- یک فضای ساکت پیدا کنید
- از لوازم جانبی استفاده کنید
- از مراقبههای هدایت شده استفاده کنید
- به طور منظم تمرین کنید
مدیتیشن قبل از درس خواندن چگونه است؟
مدیتیشن قبل از درس خواندن میتواند به شما کمک کند تا ذهنتان را آرام کنید و تمرکز و تمامیت خودتان را تقویت کنید.
در ادامه فرایند مدیتیشن قبل از درس خواندن را مشاهده میکنید:
- انتخاب محیط مناسب: یک محیط آرام و بدون مزاحمت را برای مدیتیشن انتخاب کنید. میتوانید در یک اتاق خلوت، روی یک صندلی راحت یا زمین بنشینید. همچنین میتوانید بصورت دراز کشیده هم مدیتیشن را انجام دهید. اگر به صورت نشسته هستید دستها را بر زانو و رو به سقف قرار دهید و اگر دراز کشیدهاید دستها کنارتان رو به سقف باشد.
- تمرکز بر تنفس: منعطف، آرام و متمرکز بر تنفستان باشید. حواستان را به نفس کشیدنتان هدایت کنید و به آن توجه کنید.
- مشاهده ذهن: اجازه بدهید به آهستگی وارد ذهنتان شوید و اندیشهها و تصاویری که به ذهنتان میآید را ببینید، اما به آنها توجه نکنید. افکارتان را به آرامی رد کنید و به جای آن بر نفس کشیدنتان تمرکز کنید.
- تمرکز بر درس خواندن: در این هنگام، برای آماده شدن برای مطالعه تمرکز کنید. تصویر ذهنی یا تمرکز خودتان را بر روی موضوع مورد نظر قرار دهید و به خودتان توجه کنید که قصد درس خواندن با تمام توجه را دارید.
- پایان مدیتیشن: به آهستگی از مدیتیشن خارج شوید و برای درس خواندن آماده شوید.
مدیتیشن قبل از درس خواندن میتواند به شما کمک کند تا تمرکزتان را تقویت کنید و بهترین نتیجه را از درس خواندن بگیرید.
مدیتیشن برای تمرکز هنگام انجام تکالیف
تمرینهای زیر میتوانند به شما کمک کنند تا تمرکزتان را به هنگام انجام تکالیف افزایش دهید:
- محیط مطلوب: ایجاد یک محیط آرام و خلوت برای انجام تکالیف میتواند به تمرکز شما کمک کند. از تلفن همراه، تلویزیون و سایر موانع دور شوید و در محیطی با نور مناسب و دمای مطلوب برای مطالعه و درس خواندن استفاده کنید.
- برنامهریزی: پیش از شروع کار، یک برنامهریزی معقول داشته باشید. لیست تکالیفتان را بر اساس اولویتهایتان مرتب کنید و زمان مشخصی برای انجام هر تکلیف در نظر بگیرید.
- خلق یک ساختار زمانی: تعیین یک ساختار زمانی میتواند به شما کمک کند که زمانهای مشخصی را برای انجام کارهای مختلف تعیین کنید. به این ترتیب میتوانید تمرکزتان را روی یک موضوع خاص همراه با اختصاص زمان مشخص برای آن بگذارید.
- تمرکز بر تکلیف: تغییر محیط و نوع تکلیف به وسیله تشویق و جایزه میتواند به شما کمک کند تا تمرکزتان را بر درس خواندن بیشتر کنید.
- تمرین مدیتیشن: مدیتیشن یک تکنیک آرامش بخش است که میزان استرس را کاهش و تمرکزتان را بالا میبرد. انجام تمرین مدیتیشن در یک مکان آرام و با دقت روی تنفس انجام میشود.
- استراحت منظم: استراحت کوتاه و منظم در طول درس خواندن برای تجدید نشاط و افزایش تمرکز مهم است. استفاده از تکنیکهای تنفس عمیق، یوگا، یا حتی فعالیتهای تناسب اندام میتواند به شما کمک کند در طول روز بهتر تمرکز کنید.
- روشهای برنامهریزی زمانی: استفاده از تکنیکهای برنامهریزی زمانی مثل تکنیک Pomodoro میتواند به شما کمک کند که تمرکزتان را بیشتر کنید. این تکنیک معمولا از زمان محدود و مدتهای کوتاه استفاده میکند و به شما کمک میکند با بخش بخش کردن حجم زیاد مباحث، تمرکز بالاتری در به خاطر سپردن آنها داشته باشید.
مدیتیشن قبل از درس برای کاهش استرس امتحان
اگر قصد دارید استرس امتحان را کاهش دهید، میتوانیدقبل از شروع به درس خواندن از روشهای زیر استفاده کنید:
- تنفس عمیق: قبل از شروع مطالعه، چند دقیقهای تنفس عمیق و آهسته انجام دهید. این کار به شما کمک میکند تا سطح استرستان را کاهش دهید.
- مدیتیشن: قبل از مطالعه، چند دقیقه به مدیتیشن مشغول شوید. مرکز توجه خودتان را بر نفس کشیدنتان بگذارید و ذهنتان را از هر چیزی جدا کنید. این به شما کمک میکند تا آروم شوید و با تمرکز بیشتری به درس خواندن بپردازید.
- ورزش: قبل از اینکه شروع به مطالعه کنید، حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کنید. انجام فعالیتهای بدنی میتواند به از بین بردن استرس و تنیدگی از شما کمک و در شما احساس راحتی و خوشحالی ایجاد کند.
- موسیقی آرامشبخش: قبل از درس خواندن، موسیقی آرامشبخش گوش کنید. موسیقی آرامشبخش میتواند به شما کمک کند تا استرستان را تخلیه کنید و ذهنتان را آرام کنید.
- گفتگو با دوستان: قبل از شروع مطالعه، با دوستانتان در مورد استرس امتحان و تجربههایتان صحبت کنید. به اشتراک گذاری احساساتتان با دیگران میتواند به شما کمک کند که استرستان را کاهش دهید.
تاثیر مدیتیشن بر یادگیری چیست؟
مدیتیشن یک تمرین عالی برای کمک به کاهش استرس و اضطراب مرتبط با مطالعه است. همچنین این ورزش خلقوخوی شما را بهبود میبخشد و موجب میشود حافظه، درک مطلب و تمرکز شما افزایش یابد.
انجام ۲۰ دقیقه مدیتیشن در طول روز میتواند به بهبود تفکر شناختی و حافظه شما کمک کند.
در ادامه چند مورد از اثرات مدیتیشن بر یادگیری را مشاهده میکنید:
- بهبود توجه: مدیتیشن باعث بهبود توجه میشود و توجه به عوامل حواس پرتی را کاهش میدهد.
- تمرکز طولانیمدت: مدیتیشن عملکرد مغز و بدن را در کارهایی که نیاز به تمرکز طولانیمدت دارند، بهبود میبخشد.
- کاهش سطح استرس: شواهد خوبی وجود دارد مبنی بر اینکه برنامههای مراقبه، استرس را در تمام سنین کاهش میدهد.
- کاهش اضطراب امتحان: مدیتیشن قبل از امتحان باعث میشود که استرس و اضطراب کمتری را سر جلسه امتحان تجربه میکنند.
- بهبود عزت نفس: امروزه رسانههای اجتماعی تمام تلاش خود را میکنند تا عزت نفس مردم را کاهش و یا به کل از بین ببرند، در این شرایط، مدیتیشن بهترین راهکار برای حفظ عزت نفس است.
- بهبود حافظه فعال:حافظه فعال یکی از عملکردهای شناختی است که بهراحتی قابل اندازهگیری است. منظور از آن حافظه فعال، میزان اطلاعاتی است که مغز میتواند در لحظه در خود نگه دارد.
- بهبود بازداری پاسخ: مدیتیشن، بازداری پاسخ را بهبود میبخشد. این بدین معنا است، دانشآموزان میتوانند با سرعت بالاتری به سوالات پاسخ دهند.
مدیتیشن تنفس
مدیتیشن تنفس قبل از درس خواندن انواع مختلفی دارد. اما ما در ادامه دو نوع کاربردی ترین روشها را برای شما قرار دادیم:
- در یک جای آرام و ساکت به صورت نشسته و یا خوابیده شروع میکنید به آرامسازی ذهنتان. میتوانید از شمع و عود هم برای تمرکز و آرامش بیشتر استفاده کنید. برای این مدیتیشن به هفت نفس یا دم و بازدم کامل احتیاج دارید. اما نکتهای که باید حتما به آن توجه کنید این است که بین هر دم و بازدم باید ۶ ثانیه نفستان را حبس کنید. پس یعنی برای هر تنفس این ۶ ثانیه حبس نفس را در نظر داشته باشید.
- مدیتیشن تنفس هم درست مثل روش قبل با این تفاوت که شما ۱۲ دم و بازدم در این روش دارید و نیازی به حبس کردن نفسها نیست. فقط یادتان باشد که نفسهای عمیق و آروم بکشید.
سخن آخر
حفظ تمرکز برای مطالعه و آزمون یکی از دغدغههای هر دانشآموز و دانشجویی است. مدیتیشن بهترین راه حل برای کاهش استرس و اضطراب است که امروزه تمام روانشناسان این ورزش را به همه افراد توصیه میکنند. ما در این مقاله فواید انجام مدیتیشن را برای شما قرار دادیم، همچنین توضیح دادیم که چگونه این ورزش را انجام دهید. اگر باز هم سوالی پیرامون همین مسئله ذهنتان را درگیر کرده در قسمت نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید تا ما پاسخگوی شما باشیم.