چگونه صبح زود از خواب بیدار شویم و درس بخوانیم؟
صبح زود درس خواندن یک مورد بسیار مهم است که به خصوص در زمان کنکور اهمیت پیدا میکند. همانطور که میدانید در این دوران حتی ثانیهها نیز برای شما ارزشمند هستند و به همین دلیل نباید از هیچ موقعیتی در این زمینه صرف نظر کنید.
بسیاری از دانش آموزان تصور میکنند که سحرخیزی برای کنکور یک امر نشدنی است و آن را غیرممکن میدانند. باید بگوییم که چنین تصوری کاملاً نادرست است شما نیز میتوانید با بهرهگیری از یک روتین مشخص به فردی سحرخیز تبدیل شوید. اگر در این زمینه کنجکاو هستید، ادامه متن را به هیچ وجه از دست ندهید.
مطالعه بیشتر: ضریب دروس نهایی
شبها زودتر بخوابید
سادهترین نکتهای که برای صبح زود درس خواندن باید آن را رعایت کنید، داشتن خواب کافی شبانه است. شما باید بدن خود را به شکلی تنظیم کنید که در طول شب به اندازه موردنیازش استراحت داشته باشد تا در صبح احساس خواب آلودگی به شما دست ندهد. هیچ چیزی نمیتواند جای خواب شبانه را برای شما پر کند و به همین دلیل باید نسبت به آن توجه کاملی داشته باشید.
طبیعتاً وقتی میزان خواب شبانه شما کافی نباشد، بدنتان سعی میکند این کمبود خواب را در طول روز جبران کند. این امر منجر به دیر از خواب بیدار شدن خواهد شد و در نتیجه کل برنامه روزانه شما نیز به هم میریزد. به خصوص وقتی که برنامه درسی مشخصی برای خود تعیین کرده باشید.
افرادی که شبها دارای خواب کافی هستند خیلی زود از خواب بیدار میشوند و در همان ساعات اولیه توانایی ادامه روند آموزشی مدنظر خود را خواهند داشت. این در حالی است که افراد خاب آلوده نمیتوانند تمرکز مناسبی داشته باشند و در نتیجه خیلی راحت حواسشان پرت میشود.
ساعت خواب مشخصی داشته باشید
یکی دیگر از مواردی که برای صبح زود درس خواندن باید به آن دقت شود، تعیین یک زمان خواب مشخص است. شما باید هر شب در زمان یک زمان مقرر به رختخواب بروید. حتی اگر به دنبال سحر خیزی نیستید نیز باید به این موضوع توجه کنید، در غیر این صورت کلیه تنظیمات ساعت بدن شما به هم میریزد.
اینکه چه زمانی برای شما بهترین نتیجه ممکن را به ارمغان میآورد بستگی به خودتان دارد. برخی از افراد ممکن است ساعت ده شب به رختخواب بروند و برخی دیگر ساعت یازده شب. در هر صورت مهم است که همیشه و در هر شب همان ساعت مشخص را به عنوان ساعت خواب خود انتخاب کنید.
البته طبیعتاً در پارهای از موارد ممکن است رفتن به رختخواب در همان زمان معین کمی دشوار باشد. به خصوص اگر از برنامه مربوط به مرور درسها یا گزینههای مشابه عقب مانده باشید. اما باید بگوییم که بدون خواب مناسب نه تنها آن شب بلکه روز پس از آن را نیز به طور کامل خراب خواهید کرد.
بنابراین، وقتی دارید یک برنامه یا روتین مشخص درسی را انتخاب میکنید، حتماً به ساعت خواب شبانه خود و منظم بودن آن توجه کنید. تجربه نشان داده است که افراد برتر کنکور از این امر پیروی کردهاند و در پایان نیز به هدف نهایی خود دست یافتهاند. داشتن یک ساعت خواب مشخص حتی برای سلامت روح و روان شما نیز اهمیت دارد و به همین دلیل همواره باید بر آن تأکید شود.
یک برنامه روزانه را از شب قبل مشخص کنید
برای صبح زود درس خواندن باید از شب قبل برنامهریزی کنید. این بدان معناست که در لحظات پایانی پیش از رفتن به رختخواب در یک دفترچه یادداشت به صورت کاملاً مشخص و دقیق بنویسید که انتظار دارید در صبح روز بعد چه اموری را به پایان برسانید.
چنین برنامههای سادهای به شما کمک میکنند تا یک ذهن منسجم داشته باشید. منظور از ذهن منسجم ذهنی است که در آن هر فرد میداند دقیقاً در چه ساعتی باید چه کاری را انجام دهد. طبیعتاً برنامه روزانه شما باید دنبالهرو برنامه کلی تحصیلی شما باشد.
شما میتوانید این نوع برنامهریزیها را در تلفن همراه خود نیز انجام دهید، اما معمولاً یادداشت کردن آنها نتایج بهتری به دنبال دارد. در واقع با یادداشت کردن ذهن به شکل بهتری این امور را به خاطر میسپارد. تنها کافی است چند شب این کار را ادامه دهید تا به یک عادت اساسی برای شما تبدیل شود.
وقتی که صبح روز بعد بیدار میشوید و با گذشت زمان بر روی هر یکی از امور یادداشت شده خط میکشید، حسی مثبت و بینظیر را به دست میآورید که با هیچ چیزی قابل مقایسه نیست. علاوه بر کمک به صبح زود درس خواندن، میتوانید از این روش حتی پس از پایان دوران کنکور نیز استفاده کنید. این یک تکنیک ساده ولی کاربردی است که هر فردی میتواند اثرات مثبت آن را به خوبی مشاهده کند.
کافئین نخورید
کافئین در بسیاری از موارد میتواند با ما کمک کند. به عنوان مثال با مصرف کافئین میتوانید انرژی خوبی برای ادامه فعالیتهای خود در روز داشته باشید. مصرف کافئین زمان و ساعت مشخصی دارد و به هیچ وجه نباید در ساعات انتهایی شب مصرف شود.
به علت ساختار خاص کافئین، مصرف آن منجر به بیخوابی شما خواهد شد. این امر وقتی اهمیت مییابد که قصد داشته باشید در زمان مناسب به رختخواب بروید و برای صبح روز بعد آماده شوید. طبیعتاً زمانی که دیر به رختخواب بروید، دیرتر هم بیدار میشوید و نهایتاً از هدف اصلی خود یعنی سحر خیر بودن دور خواهید شد.
هم چای و هم قهوه دارای کافئین هستند، اما برخی از انواع قهوه بیشترین میزان کافئین را در خود جای دادهاند. به عنوان مثال قهوه اسپرسو به دلیل نوع خاص تولید آن قهوه بسیار زیادی دارد. توصیه میشود که حتی از مصرف قهوه به همراه شیر (لاته) نیز دوری کنید، زیرا این موارد نیز بر روی خواب شما تأثیر نامناسبی میگذارند.
محیط مناسبی را برای خواب فراهم کنید
برای صبح زود درس خواندن باید خواب خوبی داشته باشید و داشتن خواب خوب نیازمند یک محیط مناسب است. اتاق خوابی که بی نظم و کثیف است قطعاً یک محیط مناسب برای خوابیدن نیست. هرچه اتاق خواب منظمتر و زیباتری داشته باشید، بدن شما تمایل بیشتری به خوابیدن در زمان تعیین شده پیدا میکند.
لازم نیست حتماً همه چیز را با دقت میلیمتری در کنار هم بچینید، اما باید به نظم و پاکیزه بودن فضای کلی اتاق خوابتان دقت کنید. این موضوع حتی در رابطه با صبح زود بیدار شدن شما نیز اثر میگذارد. وقتی که صبح زود بیدار شوید و یا یک اتاق خواب بسیار کثیف و نامنظم روبهرو باشید، بیشتر دلتان میخواهد به تختخواب باز گردید!
ورزش را فراموش نکنید
در ادامه تکنیکهای ضروری برای صبح زود درس خواندن باید به ورزش کردن اشاره کنیم. بدون انجام ورزشهای صبحگاهی بدن شما نمیتواند خواب را کنار بگذارد و به همین دلیل لازم است که این مورد را جدی بگیرید. برخی از افراد دویدن را ترجیح میدهند، اما اگر وقتی برای انجام این کار ندارید، حداقل در اتاق خود چند ورزش کششی را انجام دهید.
شما میتوانید از ویدیوهای آموزشی خاصی که برای ورزشهای صبحگاهی تهیه شدهاند استفاده کنید. این ویدیوها به نحوی ساخته شدهاند که حتی افراد تازهکار نیز بتوانند از آنها بهره ببرند. در هر صورت مهم است که علاوه بر موارد گفته شده، ورزش را نیز به یک عادت برای خود تبدیل کنید.
غذا خوردن خود را تنظیم کنید
برای صبح زود درس خواندن باید در شب قبل فاصله مناسبی بین شام و زمان خوابیدن خود تعیین کنید. وقتی که فاصله کمی بین زمان خواب و شام خوردن شما وجود دارد، بخش مهمی از وقتتان در رختخواب صرف هضم کردن غذا میشود. در چنین شرایطی بدن شما نمیتواند به خوبی بخوابد و در نتیجه وقتی که صبح بیدار میشوید انرژی لازم را نخواهید داشت.
معمولاً توصیه میشود که بین زمان شام و زمان خوابیدن حداقل سه یا چهار ساعت فاصله وجود داشته باشد. در این حالت بدنتان به خوبی میتواند غذا را هضم کند و در نتیجه وقتی که به رختخواب میروید، سریعاً روند خواب آغاز میشود. حتماً یک بار این موضوع را امتحان کنید تا شاهد نتیجه آن باشید.
صبح زود بیدار شدن تنها بخشی از ماجرا است
صبح زود درس خواندن تنها یک قسمت از روند پیروزی در کنکور محسوب میشود و نمیتوان آن را تنها عامل موفقی دانست. ممکن است شما در کل سال سحرخیز باشید، اما از این سحرخیزی هیچ استفاده خاصی نبرید و آن را به بطالت بگذرانید.
به همین دلیل لازم است که حتماً یک برنامه مشاوره درسی را پشت سر بگذارید تا کارشناسان مربوطه بتوانند برنامهریزی مشخصی را برای ساعات ابتدایی صبح شما تعیین کنند. ساعات اولیه صبح زمان مناسبی برای یادگیری دروس مختلف هستند و به همین دلیل باید با دقت بالایی مورد استفاده قرار بگیرند.
مطالعه بیشتر: برای امتحان نهایی ریاضی چی بخونم؟
سخن پایانی
به هیچ وجه نمیتوان اهمیت صبح زود درس خواندن در زمان کنکور را زیر سوال برد، اگر برای موفقیت خود ارزش قائل هستید باید نسبت به ایجاد یک روتین روزانه مناسب در این زمینه اقدام کنید تا بتوانید به نتایج مدنظرتان در زمان آزمون کنکور دست پیدا کنید.
همانطور که بیان کردیم، سحرخیزی امری کاملاً تجربی است و با انجام تکنیکهایی که به آنها اشاره شد، شما نیز میتوانید به فردی سحرخیر تبدیل شوید. تکنیکهای گفته شده اگرچه ساده به نظر میرسند، اما فوقالعاده کاربردی هستند و به همین دلیل با اطمینان خاطر کاملی میتوان از آنها بهره گرفت.
سلام
من هر کاری میکنم انگیزه لازم واسه همچین روتینو ندارم چیکار کنم انگیزم بالا بره و صبح زود بیدار بشم و بتونم برای کنکور درس بخونم ؟
اگه شما نیاز داری انگیزه لازم برای صبح زود بیدار شدن رو به دست بیاری
گام اول اینه که به خودت هدفت رو یادآوری کنی و مدام با خودت چیزهایی که با صبح بیدار شدن به دست میاری رو تکرار کنی
مثلا با صبح بیدار شدن هم شرایط محیطی آرومی برای مطالعه داری هم ذهنت احتمالا فعالتره و خب ساعت مطالعاتی بیشتر و مفیدتری در روز داری
با یادآوری این موارد احتمالا انگیزت برای صبح بیدار شدن افزایش پیدا میکنه
من صبح مدت زیادی تو رختخوابم و نمیتونم سریع بلند بشم سر درس واسه کنکور چیکار کنم؟
پیشنهاد ما به شما اینه برای شروع روزتون ی روتین جذاب در نظر بگیرید و بلافاصله بعد از بیدار شدن به دنبال مطالعه درسی نباشین
مثلا از خواب بلند بشین ی صبحانه مقوی بخورید یا مقداری حرکت کششی انجام بدین بعد به سراغ درس خواندن بروید
بهترین زمان برای صبح بیدار شدن و درس خوندن چه ساعتی هستش؟
چیزی به عنوان بهترین ساعت بیدار شدن و ساعت مطالعه نداریم یعنی این مورد به خود دانشآموز بستگی داره اول باید ببینید اصلا صبح زود بیدار شدن براتون مفید هستش؟
و هیچ قانونی که موفقیت در کنکور را وابسته به صبح زود بیدار شدن بدونه وجود نداره این مطلب ی پیشنهاد و راهنما برای شما هستش
سلام من وقتی از مدرسه برمیگردم 2یا3ساعت میخوابم تا انرژی کسب کنم بعد برای مطالعه انگیزه کمی دارم یا ساعت کمی درس میخونم
خلاصه چه کنم؟
سلام
اگر خوابیدن باعث میشه که انرژیتون بیشتر بشه ، خواب رو تو برنامه تون قرار بدین ، بهتر هست که تایم خوابتون رو کمتر کنین یعنی از 3 ساعت به 1 ساعت کاهش بدین
خواب زیاد خودش میتونه از عوامل کسلی باشه
ساعت مطالعه رو شما میتونین اهسته اهسته افزایش بدین ، مثلا از دو ساعت شروع کنین و به صورت هفتگی نیم ساعت نیم ساعت بهش اضافه کنین
هر چقدر که شما تو مسیر رسیدن به هدفتون بیشتر تلاش کنین ، انگیزتون بیشتر و بیشتر میشه
موفق باشین
سلام
من صبح زود بیدار میشم خوابمم نمیاد ولی کسلم و حوصله درس خوندن ندارم،چکار کنم؟
خیلی دلم می خواد از این فرصت استفاده کنم و درس بخونم
سلام
اول به این موضوع توجه داشته باشین که حتما خوابتون کامل باشه ( بین 6 تا 8 ساعت برای بچه های کنکوری )
اگه کیفیت خوابتون خوبه و کامل خوابیدین بهتر هست اول صبح ورزش کنین، ورزش تا حد زیادی میتونه سرحالتون کنه ( البته نه ورزش های سنگین ، ورزش های سبک و یا کششی در حد 15 تا 30 دقیقه یا حتی پیاده روی )
صبحانه شما هم مهمه ، حتما صبحانه میل کنین و صبحانه کاملی داشته باشین ترجیحا خیلی از کربوهیدرات استفاده نکنین
وقتی که مطالعه میکنین میتونین از گردو، کشمش، خرما، پسته، بادام و اینجور مغز ها استفاده کنین
اب کافی بنوشین و از وعده های غذایی سالم استفاده کنین
شب قبل خواب از تلفن همراه استفاده نکنین، بهتر هست 30 دقیقه تا یک ساعت قبل خوابتون از تلفن همراه استفاده نکنین
موفق باشین