همانطور که میدانید یکی از مهمترین نکات در آزمونهای آزمایشی و مهمتر از آن در جلسه کنکور سراسری، مدیریت زمان است. مدیریت زمان در کنکور سراسری به معنای اختصاص دادن فرصت مناسب و تقسیم صحیح زمان برای پاسخگویی به تمامی سوالات است. به همین دلیل استفاده از تکنیکهای مدیریت زمان در آزمون آزمایشی و جلسه کنکور از اهمیت بسیار زیادی برخوردار شده است.
در این مقاله برخی از مهمترین این تکنیکها را معرفی کرده و اهمیت آنها را مرور و بررسی خواهیم کرد. پس اگر شما هم تمایل به شرکت در آزمون سراسری و آزمونهای آزمایشی دارید و یا به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما همراه باشید.
اهمیت مدیریت زمان در جلسه آزمون
مدیریت زمان به معنای برنامهریزی و سازماندهی زمانی میان فعالیتهای مختلف است تا اثربخشی و کارآمدی آنها را به حداکثر ممکن برساند. افرادی که قادر به اجرای مهارتهای مدیریت زمان هستند میتوانند با صرف مدت زمانهایی کوتاهتر کارهای بیشتری را به سرانجام برسانند و آگاهی از این موضوع و رعایت آن در کنکور سراسری اهمیت زیادی دارد.
در حقیقت شما تنها با تکیه بر اطلاعات و دانش و آموختههای خود نمیتوانید به موفقیت در آزمون سراسری دست پیدا کنید. چراکه داوطلبان زیادی بودهاند که از اطلاعات و دانش کافی برخوردار شده اما نتوانستهاند در جلسه آزمون زمان خود را به درستی مدیریت و تقسیم کنند.
همین عامل نیز سبب شده تا نتوانند پاسخ سوالات را داده و فرصت کافی برای این کار را به دست آورند. در واقع یکی از مهمترین نکات و موارد متمایز کننده دانش آموزان موفق از غیر موفق، مدیریت زمان در کنکور است.
مدیریت زمان در آزمون کنکور و در آزمونهای آزمایشی کمک میکند تا برای زدن تستها و پاسخگویی به سوالات زمان کم نیاورده و مهمتر از همه اینکه باعث میشود در طول جلسه استرس و اضطراب کمتری را تجربه کنید.
تکنیکهای مهم در مدیریت زمان آزمون
روشها و راهکارهایی وجود دارند که به داوطلبان کنکور آزمایشی و سراسری کمک میکنند تا زمان خود در طول جلسه را مدیریت نموده و به هر کدام از سوالات فرصت کافی اختصاص دهند. همانطور که میدانید در جلسه کنکور چند نوع سوال پیش روی شما قرار خواهند گرفت.
سوالات آسان که تنها با نگاه کردن پاسخ آنها را پیدا خواهید کرد. سوالاتی که برای پاسخگویی به آنها زمان بیشتری نیاز خواهید داشت و میان دو گزینه شک دارید. به برخی از پرسشها نیز نمیتوانید پاسخ دهید.
تکنیکهای مدیریت زمان در آزمون کنکور به شما یاد خواهند داد که چطور باید با این پرسشها برخورد کنید تا موفقیت بیشتری به دست آورید.
اولویت پاسخ دهی با سوالات آسان
پاسخ دادن به سوالات آسانی که در دفترچه کنکور ذکر شدهاند و میتوانید با خواندن متن سوال و بررسی گزینهها به راحتی پاسخ آنها را پیدا کنید، باید در اولویت شما قرار بگیرند. چراکه این گونه پرسشها زمان و فرصت زیادی را از شما نخواهند گرفت و پاسخگویی به آنها از میزان استرسهای شما در طول جلسه کم خواهد کرد.
استفاده از روش ضربدر و منفی
در این روش داوطلب باید به سوالات آسان پاسخ دهد و کنار سوالاتی که برای پاسخ دادن به آن به مدت زمان بیشتری نیاز دارد و یا میان دو گزینه مردد است، یک علامت مانند ضربدر گذاشته و از آن عبور کند. سپس کنار پرسشهایی که احساس میکند قادر به پاسخ دادن به آنها نیست یک علامت منفی قرار دهد.
در این صورت به پرسشهای آسان جواب داده و خیال خود را آسوده ساخته است. حالا این فرصت را دارد که اگر از زمان آزمون فرصتی باقی ماند، دوباره به سراغ این سوالات آمده و به آنها فکر کند.
استفاده از روش زمانهای نقصانی
در این تکنیک باید به هر کدام از درسها مدت زمان کمتری نسبت به زمان مشخص شده در کنکور اختصاص دهید. برای نمونه اگر مدت زمان پاسخگویی به سوالات یک درس ۲۰ دقیقه تعیین شده شما برای آن ۱۵ دقیقه فرصت صرف نموده و از آن عبور کنید.
با این کار این امکان را به دست میآورید که پس از پایان یافتن سوالات دفترچه دوباره به سوالات پاسخ داده نشده بازگشته و آنها را مرور و بررسی کنید و به پرسشهایی که پاسخ ندادهاید جواب دهید.
استفاده از روش استراتژی بازگشتی
یکی از مهمترین تکنیکهای مدیریت زمان در آزمون آزمایشی و آزمون سراسری کنکور روش استراتژی بازگشتی است. این روش به شیوهای اطلاق میگردد که هر کدام از داوطلبان کنکور در بازگشت به سوالات دفترچه آزمون پس از پایان یافتن سوالات برای خود در نظر میگیرند.
داوطلبان این بازگشت به سوالات را بر اساس میزان تسلط خود بر دروس و منابع و یا هدفی که دارند انتخاب میکنند و بر اساس آن به پاسخگویی به پرسشهایی اقدام مینمایند که پاسخ آنها را به درستی نمیدانند و یا میان دو گزینه شک دارند.
همراه داشتن ساعت برای کنترل زمان
اگر میخواهید نمره تراز و رتبه بالاتری را در کنکور سراسری به دست آورید باید درصد متعادلی از تمامی دروس را کسب نمایید. پس باید مدت زمان پاسخگویی به سوالات در زمان پیش بینی شده برای آنها باشد.
برای اینکه توجه کافی به زمان داشته باشید نیاز به یک ابزار مانند یک ساعت مچی دارید تا در زمان شروع آزمون، زمان آغاز هر کدام از درسها را در ابتدای آن به ثبت برسانید.
تکرار مراحل بالا با شرکت منظم در آزمونهای آزمایشی
استفاده از هر روش و تکنیکی برای موفق شدن نیاز به تمرین کردن دارد. پس شما میتوانید مدیریت زمان در آزمون کنکور را نیز با شرکت منظم در آزمونهای آزمایشی تمرین کنید تا نتیجه بهتری به دست آورید.
سعی اصلی شما بر این باشد که جلسه آزمون آزمایشی را دقیقاً مطابق با جلسه آزمون سراسری فرض کنید و تمامی دانستهها و تکنیکهای خود را به کار گیرید تا به طور دقیق اطلاعات و عملکرد خود را مورد ارزیابی قرار داده و به بررسی نقاط قوت و ضعف خود اقدام کنید.
این تمرینات به شما کمک میکنند تا از میزان استرسهای خود کاسته و با خیالی آسوده سر جلسه آزمون کنکور حاضر شوید.
حفظ تمرکز در کنکور سراسری
یکی از مهمترین نکات برای مدیریت زمان در کنکور و آزمونهای آزمایشی از دست ندادن قدرت تمرکز است. در حالت معمول داوطلبان پس از برخورد با سوالات دشوار و در مواقعی که نمیتوانند به چند پرسش پاسخ دهند روحیه و تمرکز خود را از دست میدهند.
آنها در این شرایط به این نکته فکر نمیکنند که یک سوال سخت برای تمامی داوطلبان دشوار است و یا در بسیاری از مواقع داوطلبان کنکور در سالهای پیشین با زدن ۶۰ درصد از سوالات هم توانستهاند در این آزمون موفق شده و آن را پشت سر بگذارند.
به این نکته هم توجه داشته باشید که شما مجبور نیستید در کنکور سراسری به تمامی سوالات پاسخ دهید. چرا که حتی نفرات برتر و برگزیده این آزمون در سالهای گذشته هم نتوانستهاند ۱۰۰ سوالات را پاسخ دهند و یا تعداد آنها بسیار انگشت شمار بوده است.
مدیریت رفع خستگی و انرژی ذهنی
افرادی که تمایل به مدیریت زمان در کنکور و یا آزمونهای آزمایشی دارند باید با راهکارهای مدیریت انرژی و رفع خستگی طی جلسه نیز آشنایی کافی حاصل نمایند. برای دستیابی به این هدف باید مشکلات جسمانی خود را پیش از آزمون شناخته و برطرف سازید.
چراکه این مشکلات باعث میشوند تا شما نتوانید در جلسه آزمون به خوبی تمرکز داشته باشید. حل این مشکلات خود به خود انرژی شما را نیز افزایش خواهد داد. اگر تمایل دارید انرژی ذهنی خود را تامین کنید باید به تغذیه خود نیز دقت داشته و پیش از آزمون از مصرف مواد حاوی قند و شکر پرهیز نمایید. تا سر جلسه آزمون احساس خواب آلودگی نداشته باشید.
پیش از جلسه کنکور و یا آزمون آزمایشی خود خواب کافی داشته باشید تا هورمونهای مفیدی در بدنتان تولید و ترشح شوند. پیش از جلسه کنکور و شب قبل از آن به خوبی استراحت کرده و راس ساعتی مشخص بخوابید تا سر ساعتی مشخص هم بیدار شوید.
اگر شب قبل از جلسه را به خوبی استراحت نکرده باشید به عدم تمرکز شما در طول جلسه منجر خواهد شد. سر جلسه کنکور افکار منفی به ذهن خود راه ندهید که با عنوان قاتلان انرژی از آنها یاد میشود. این افکار انرژی و انگیزه شما را از بین خواهند برد.
از آنجایی که آزمون کنکور سراسری از دسته آزمونهای طولانی است پس میتوانید در طول جلسه از تکنیک وقفه در آزمون نیز استفاده کنید تا کارایی و انرژی شما از دست نرفته و به خستگی ذهنی و جسمی نیز دچار نشوید.
برای پیشگیری از خستگی شدید ذهنی و جسمی هر نیم ساعت یکبار دست از آزمون کشیده و به صندلی خود تکیه دهید و چند ثانیه چشمان خود را ببندید. سپس عضلات خود را شل کنید و چند نفس عمیق بکشید.
مطالعه بیشتر: بهترین آزمون آزمایشی
جمعبندی در مورد مدیریت زمان در آزمونهای آزمایشی
مدیریت زمان در کنکور سراسری و یا آزمونهای آزمایشی را میتوان یکی از مهمترین عوامل تضمین کننده موفقیت به شمار آورد که سبب میشود داوطلبان از استرسهای روز آزمون و جلسه برکنار مانده و از زمانی که در اختیار دارند به بهترین نحو ممکن استفاده کنند.
در این مقاله برخی از مهمترین تکنیکهای مدیریت زمان در آزمون آزمایشی و جلسه کنکور را مرور و بررسی کردیم. اگر شما هم از داوطلبان کنکور سراسری هستید و یا تجربه خاصی در مدیریت زمان در کنکور دارید به بخش کامنتها وارد شده و آن را با دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.