چگونه هنگام درس خواندن به چیزی فکر نکنیم (کنترل افکار مزاحم)
افکار منفی هنگام مطالعه عملکرد تحصیلی ما رو مختل میکنند. برای مقابله با افکار منفی هنگام مطالعه، میتوانیم هرموقع فکر منفی به سراغ ما آمد آن رو یادداشت کنیم. این کار باعث میشود فعالیت ذهن همیشه متمرکز بماند. پس اگر به دنبال راهی برای کنترل افکار منفی هنگام درس خواندن هستید، تا انتهای این پست همراه ما باشید.
با پرورش نگرش منفی، وضعیت ذهنی ما تغییر میکند و دستاورد کمتری خواهیم داشت. در منابع مختلف روانشناسی انواع مختلفی از افکار منفی هنگام مطالعه ارائه شدهاست. اکنون به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- بدبینی: افراد بیانگیزه میشوند و دست از تلاش میکشند.
- خصومت: عدم تمایل به دوستی و حفظ رابطه با افراد موفق.
- فیلتر کردن: افراد گاهی اوقات نکات منفی زندگی خود را بیش از اندازه بزرگ جلوه میدهند.
- تفکر قطبی: افراد اشتباهات خود را نمیپذیرند و اینطور فکر میکنند که باید کامل و بینقص باشند. در مقابل داشتن افکار واقعبینانه به آنها کمک میکند تا به شیوه مطلوبتری مشکلات خود را حل کنند.
- نتیجهگیری سریع: یکی از انواع تفکر منفی، توجه به نتیجه کار بدون درنظر گرفتن تلاش افراد است. در این صورت آنها عدم رسیدن به نتیجه دلخواه رو به تلاش ناکافی خود نسبت میدهند و دلسرد میشوند.
- فاجعهسازی: به این معنا است که با یک بار شکست در مدرسه و امتحان دیگر امکان موفقیت وجود ندارد.
- سرزنش کردن خود: افراد از جملاتی مانند اینکه ” اگر من بیشتر تلاش میکردم موفق میشدم” یا “من از اول در مدرسه موفق نبودم” استفاده میکنند و دائماً به دنبال نکته منفی در روند مطالعه خود هستند.
- خود کمبینی: ارزش خود پایین به این معنی است که ما احساس کنیم نمیتوانیم در زندگی به نتایج مثبت دست پیدا کنیم. در واقع، کمبود انگیزه به دلیل وجود تفکر منفی است.
اگر در طول روز متوجه فکر غیرمفیدی میشوید، ببینید آیا با این لیست ارائه شده مطابقت دارد یا خیر. بنابراین سعی کنید افکار منفی خود را طبقهبندی و یادداشت کنید. با این کار میتوانید افکار منفی هنگام مطالعه را به دام بیاندازید.
تغییر الگوی افکار منفی هنگام مطالعه
شاید انجام تکالیف مدرسه طاقتفرسا و استرسزا باشد. فشار تحصیلی حاصل آن نیز در آینده به فرسودگی شغلی میانجامد. در این شرایط افکار منفی در ذهن ما رخنه میکنند و انگیزه ما را کاهش میدهند. این نکته را باید به خاطر بسپاریم که تبدیل فکر منفی به مثبت احتمالاً یک شبه اتفاق نخواهد افتاد و به پشتکار ما بستگی دارد.
بعضی از افراد، دنیا رو به دو صورت مثبت و منفی مطلق میبینند. یعنی برای آنها اتفاقات یا خیلی خوب و یا خیلی بد هستند. این نوع طرز فکر فاصله خیلی کمی تا شکلگیری الگوی افکار منفی و بروز استرس تحصیلی دارد. اینکه ما بدونیم کجا باید ذهن خودمون رو روی افکار مثبت تنظیم کنیم نکته مهمی است. همه ما منحصر به فرد هستیم و استعدادهای متنوعی داریم. اگر نقاط قوت و ضعف خودمون رو خوب بشناسیم میتونیم در مواجهه با موقعیتهای چالشبرانگیز مثل کنترل افکار منفی هنگام درس خواندن موفق باشیم.
اثر افکار منفی بر روی بدن و ذهن
شاید فکر کنید که خسته هستید و یا دردهای طولانی مدت دارید. آیا تا به حال به این مسئله فکر کردهاید که افکار منفی هنگام مطالعه علت این مشکل شما است؟ بدبینی بیش از حد میتواند سلامت جسم و ذهن ما را در معرض خطر قرار دهد. سطوح بالای منفیگرایی با مشکلات قلبی عروقی، سردرد، درد قفسه سینه، خواب ناکافی، اختلال در سیستم گوارش و انزوا و گوشهگیری همراه است. بنابراین کنترل افکار منفی هنگام درس خواندن میتواند اینگونه مشکلات را کاهش دهد.
عوامل اثرگذار بر افکار منفی هنگام مطالعه
تفکر منفی میتواند دلایل مختلفی داشتهباشد، اکنون به مهمترین عوامل اثرگذار در شکلگیری آنها اشاره میشود:
تحلیل بیش از حد و عدم تصمیمگیری
ارزیابی گزینههای پیش روی ما میتواند به وسواس در مورد انتخاب آنها تبدیل شود و انگیزه ما را از بین ببرد. به همین دلیل باید به تصمیم خود مانند تعیین درسی که قصد مطالعه آن را داریم پایبند باشیم.نشخوار فکری
اگر بیش از حد به زمانهایی که در گذشته از دست دادهایم فکر کنیم، با یک دور باطل روبرو میشویم. در این شرایط باید مطالعه 10 صفحه از کتاب درسی خود را بهعنوان هدف کوتاه مدت درنظر بگیریم و مطالعه را آغاز کنیم.
ترس از آینده
نگرانی از نتیجه امتحانات مدرسه باعث میشود اصلاً مطالعه را ادامه ندهیم و فقط اطراف خود را با کتابهای مختلف پرکنیم. اما باید بدانیم که آینده تقریباً ناشناخته است و ما کنترلی بر آن نداریم.
عدم اعتماد به نفس
کاهش اعتماد به نفس و انتقاد بیش از حد نسبت به خودمان ارتباط نزدیکی بایکدیگر دارند. برای تقویت اعتماد به نفس، به جای تمرکز بر روی موارد منفی، کارهایی را که به خوبی انجام میدهیم به خود یادآوری کنیم.
9 راه طلایی مقابله با افکار منفی هنگام مطالعه
در نگاه اول شاید کنترل افکار منفی هنگام درس خواندن غیرممکن بنظر برسد. اما بسیار مهمه که افکار منفی خودمون رو بشناسیم، از آنها درس بگیریم و سعیکنیم تفکر خودمون رو به سمت مثبتتر شدن تغییر بدیم. اگر الان بتوانیم نحوه کنترل افکار منفی هنگام درس خواندن رو یاد بگیریم، به ما کمک میکنه تا در آینده بهتر با موقعیتها کنار بیاییم. اکنون به این 9 راه طلایی توجه کنید:
- پذیرش افکار منفی: این نکته رو هرگز فراموش نکنیم که فقط ما نیستیم که گاهی اوقات منفی فکر میکنیم. همه توی شرایطی قرار میگیرند که به نکات منفی زندگی بیشتر توجه میکنند. اما برنده کسی است که نسبت به افکار خودش آگاه باشد و این را بداند که چرخه افکار بر روی احساس و رفتار نیز اثرگذار خواهد بود.
- کنترل افکار منفی هنگام درس خواندن: برای این کار میتونیم هرموقع که فکر منفی به ذهن ما اومد، موقعیتی که توش قرار داریم رو تغییر بدیم. راه بریم و به این فکر کنیم که آیا این حس منفی به من کمکی میکنه؟ آیا شرایط من با وجود این افکار منفی بهتر میشه؟ این نوع پرسشگری، تکنیک چالشافکار نام دارد. همچنین در بیاثر کردن افکار منفی مؤثر است و یکی از بهترین راههایی است که به ما کمک میکند تا با استرس و اضطراب خود مقابله کنیم.
- توجه بیش از حد به افکار منفی، ممنوع: بعد از اینکه افکار خودمون رو مورد ارزیابی قرار دادیم باید آنها را انتخاب کنیم. بله درسته، ما باید انتخاب کنیم که الان ذهنمون رو روی چه موضوعی متمرکز کنیم. ممکنه امروز برای ما خیلی خوب نبوده و یا احساس نادیده گرفته شدن در مدرسه یک لحظه هم ما رو رها نکنه. در قدم اول اینها فقط افکار هستند اما اگر بیش از حد به آنها توجه کنیم به احساس منفی و رفتار گوشهگیرانه تبدیل میشوند.
- بخشی از راه حل باشیم: تنها کسی که میتونه به ما در مقابله با افکار منفی هنگام مطالعه کمک کند، خود ما هستیم. پس وقت رو تلف نکنیم و یک لیست دقیق از ویژگیهای مثبت خودمون درست کنیم تا هرموقع با افکار منفی هنگام مطالعه روبرو شدیم اون لیست رو با صدای بلند برای خودمون بخونیم.
- برای دستاوردهای خودمون ارزش قائل باشیم: هر موفقیتی که توی مدرسه بهدست میآوریم برای ما مهم است. اینگونه موارد در کنترل افکار منفی هنگام درس خواندن بسیار مهماند. زیرا فکر به کسب موفقیت در تحصیل نیروی محرکه برای ادامه مطالعه است.
- مثبتاندیشی یک عادت است: اینطور فکر کنیم که مثبتاندیشی یک عادت روزانه است که همه ما برای کنترل افکار منفی هنگام درس خواندن به آن احتیاج داریم. بنابراین باید آن را تمرین کنیم و در زندگی خود به کار ببریم. مثبتاندیشی به این معنی نیست که ما باید واقعیت، مشکلات یا مسائل را نادیده بگیریم. بلکه به داشتن یک ذهنیت مثبت به ما امکان میدهد بر چالشها به شیوهای سازنده غلبه کنیم.
- تبدیل فکر منفی به یک فعالیت مؤثر: یک راه ساده این است که هر موقع افکار منفی به سراغ ما آمد، در آینه به خودمان لبخند بزنیم. میتوانیم هر روز یک ساعت پیاده روی کنیم، این عمل مؤثر، انگیزهای برای داشتن یک سبک زندگی سالمتر است.
- با افراد شاد در ارتباط باشید: اگر در یک جمع منفینگر حضور دارید، فکر آنها به شما سرایت میکند. به قول معروف “منفیبافی مسری است”. سعی کنید وقت خود را صرف صحبت و همنشینی با افراد سرحال و شاد کنید تا انرژی مثبت آنها به شما منتقل شود. همچنین ایجاد یک شبکه سالم از خانواده و دوستان میتواند به شما کمک کند نیمه پر لیوان را ببینید. این حمایت اجتماعی میتواند در کنترل افکار منفی هنگام درس خواندن اثرگذار باشد.
- زندگی در لحظه: یکی از کلیدیترین نکات در مقابله با افکار منفی هنگام مطالعه، زندگی در لحظه است. بنابراین به جای توجه به نمره امتحان، به تسلط خود بر محتوای تدریس شده در مدرسه متمرکز شویم.
جمعبندی مطلب
احساسات منفی مانند ناامیدی زمانی مشکلساز هستند که به نگاه منفی نسبت به خودمان تبدیل شوند. بنابراین در این پست با اثر افکار منفی هنگام مطالعه بر ذهن و بدن آشنا شدیم. سپس راههایی برای مقابله با افکار منفی هنگام مطالعه معرفی کردیم. حالا شما تجربیات خودتون رو درمورد کنترل افکار منفی هنگام درس خواندن با ما به اشتراک بزارید.