یکی از سوالاتی که دانشآموزان بدو ورود به دبیرستان و شروع پروسه مطالعه کنکور میپرسند این است که برای کنکور چند ساعت درس بخوانیم؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که ساعت مطالعه برای موفقیت در کنکور به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که همه این فاکتورها در کنار هم ساعت مطالعه برای موفقیت در کنکور را تشکیل میدهند.
علاوه بر این موارد، ساعت مطالعه باید شخصیسازی شده باشد، زیرا پایه تحصیلی، رشته، میزان هوش افراد و روش های مطالعه افراد باهم متفاوت است، به همین دلیل باید به چگونگی تعیین ساعت مطالعه تان توجه داشته باشید.
در ادامه ما به بررسی روشها و اصول تعیین ساعت مطالعه پرداختیم تا بتوانید یک ساعت مطالعه اصولی تعیین کنید و درنهایت به موفقیت برسید.همراه ما باشید.
عوامل تعیین برای ساعت مطالعه کنکور
یکی از سوالاتی که اکثر داوطلبان میپرسند این است که روزی چند ساعت درس بخوانیم تا در کنکور موفق شویم، در اینجا ما باید بگوییم که این سوال بسیار کلی است و نمیتوان ساعت دقیقی برای آن مشخص کرد اما باید توجه داشته باشید که تعیین ساعت مطالعه برای کنکور به عوامل متفاوتی بستگی دارد، هر یک از این عوامل میتواند باعث کمتر یا بیشتر شدن ساعت مطالعه شما شود، از این رو شما میتوانید با دانستن این فاکتورها بهترین ساعت مطالعه را برای خود مشخص کنید.
هدف شما برای کنکور قبولی در چه رشته و چه دانشگاهی است؟
اولین سوالی که باید از خود بپرسید این است که به چه رشته و دانشگاهی علاقه دارید و برای آن هدفگذاری کرده اید، پاسخ به این سوال به شما کمک میکند که بتوانید بهتر برای مطالعه برنامهریزی کنید و ساعت مطالعه را تعیین کنید.
زمان شروع برای مطالعه کنکور
زمان شروع برای مطالعه کنکور رابطه مستقیمی با ساعت مطالعه شما دارد، قطعا ساعت مطالعه کسی که از تابستان شروع کرده با کسی که از نیمسال دوم شروع کرده متفاوت خواهد بود.
شروع مطالعه از تابستان
بهترین زمان برای مطالعه و برنامه ریزی تابستان است، پس از پشت سر گذاشتن امتحانات نوبت دوم و چند روز استراحت میتوانید برای مطالعه ی کنکور برنامه ریزی کنید و شروع قویی داشته باشید.
شما برای مطالعه در تابستان باید با ساعت مطالعه ای که توانایی اجرای آن را دارید شروع کنید و پس از تثبیت آن بهصورت هفتگی ساعت مطالعه خود را افزایش داده و به روزی 5 تا 7 ساعت برسانید.
شروع مطالعه از پاییز
پاییز زمانی است که به طور رسمی، جدی خواندن برای کنکور شروع میشود و خیلی از داوطلبین تصمیم میگیرند که از این بازه زمانی نهایت استفاده را ببرند و با یک برنامه ریزی قوی مطالعه برای کنکور را آغاز کنند.
در این فصل مدارس باز میشوند و شما وقت کمتری برای مطالعه کنکور دارید
اکثر دانشآموزان دوازدهمی بین 6 تا 8 ساعت از روز را در مدرسه هستند و بعد از تعطیلی مدرسه به کمی استراحت نیاز دارند، ما به شما توصیه میکنیم در روزهایی که مدرسه دارید به طور متوسط 6 ساعت مطالعه در نظر بگیرید و برای روزهای تعطیل ساعت مطالعهتان را به روزانه 10 تا 12 افزایش بدهید.
شروع مطالعه از نیمسال دوم تحصیلی
برنامه ریزی و تعیین ساعت مطالعه در نیمسال دوم سال تحصیلی برای دو دسته از دانش آموزان قابل تفکیک است.
دسته اول دانش آموزانی هستند که خوب پیش رفتند و تاکنون برنامه ریزی و ساعت مطالعه خوبی داشته اند، این دانش آموزان میتوانند در روز حداقل 4 و حداکثر 6 ساعت مطالعه داشته باشند، اما برای دسته دوم از دانش آموزان که تاکنون خوب مطالعه نداشتهاند باید حداقل 6 ساعت و حداکثر 8 ساعت در طول روز مطالعه داشته باشند تا بتوانند روزهای گذشته را جبران کنند.
مطالعه بیش از 6 ساعت در روزهایی که به درسه میروید شاید کمی دشوار باشد اما شما میتوانید از راهکار های زیر استفاده کنید
- بخشی از دروس را در مدرسه بخوانید.
- از ساعت حضور در مدرسه خود کم کنید.
- ساعت مطالعه خود را در روزهای تعطیل افزایش دهید مثلا بجای 10 ساعت 12 ساعت مطالعه داشته باشید.
شروع مطالعه از عید
تعطیلات نوروز برای آن دسته از دانش آموزانی که مطالعه قویی نداشتهاند میتواند دوران طلایی باشد، با توجه به تعطیلی مدارس در عید، شما میتوانید کل روز را به مطالعه کنکور اختصاص دهید و روزانه 10 الی 12 ساعت به مطالعه کنکور بپردازید.
همچنین شما باید ساعت مطالعه تان بهصورت اصولی افزایش دهید، این افزایش ساعت مطالعه به شما کمک میکند گذشته را جبران کرده و شما را از بقیه رقبا که مشغول خوشگذرانی در تعطیلات نوروزی هستند، جلو میاندازد.
در تعطیلات نوروز میتوانید روزانه 10 الی 12 ساعت به مطالعه کنکور بپردازید
ساعت مطالعه در ماه های پایانی کنکور
هر چقدر که زمان میگذرد باید کم کم و با شیب ملایم ساعات مطالعه تان را بیشتر کنید تا ماه آخر مانده به کنکور یعنی دوران جمع بندی روزانه بتوانید حداقل 11 تا 13 ساعت در روز درس بخوانید.
از چه پایهای برای کنکور میخوانید
اینکه از چه پایه ای برای مطالعه کنکور شروع کردید فاکتور دیگریست که ساعت مطالعه شما را تعیین میکند
ساعت مطالعه از دهم و یازدهم برای کنکور
دانش آموزان پایه های دهم و یازدهم زمان بیشتری برای مطالعه کنکور دارند پس قاعدتا ساعت مطالعه آنها نیز سبک تر خواهد بود.
شما دانش آموزان دهم و یازدهم میتوانید به طور متوسط در طول هفته روزی 4 تا 6 ساعت و در روزهای تعطیل 7 تا 10 ساعت مطالعه داشته باشید.
تفاوت ساعت مطالعه دوازدهمیها و پشت کنکوریها
دانش آموزان دوازدهم به دلیل حضور در مدرسه زمان کمتری را میتوانند به مطالعه کنکور اختصاص دهند، اما پشت کنکوری ها میتوانند تمام روز خود را به مطالعه کنکور بپردازند.
از این رو دانش آموزان دوازدهم نهایتا روزی 7 ساعت میتوانند مطالعه داشته باشند اما دانش آموزان پشت کنکوری میتوانند مطالعه خود را به روزی 11 الی 13 ساعت برسانند.
ساعت مطالعه روزانه متناسب با برنامه ریزی درسی شما
در برنامه ریزی و تعیین ساعت مطالعه عواملی موثر است که دانستن این عوامل به شما کمک میکند برنامه ریزی بهتری داشته باشید.
مطالعه بهصورت حجمی و زمانی
مطالعه بهصورت حجمی و زمانی نیاز به برنامه حجمی زمانی دارد، این برنامه به این صورت است که به صورت ماهانه، هفتگی و روزانه حجم و میزان درسی که باید خوانده شود را در برنامه مشخص میکنند. یعنی دانشآموز میداند تا یک ماه آینده باید چند فصل از کتاب خود را بخواند، به صورت هفتگی چند فصل را باید تمام کند و روزانه باید چند صفحه از هر فصل را مطالعه نماید. بنابراین برنامهریزی حجمی و زمانی یعنی اینکه در یک بازه زمانی معین، یک حجم از دروس مشخص شده را در ساعات مشخصی بخوانید.
ساعت بیولوژیکی بدن
بدن شما برای داشتن سلامتی و نشاط به یک روتین خواب و بیداری نیاز دارد، از این رو شما باید ساعت خواب و بیداریتان را تنظیم کنید.
توصیه میشود داوطلبان کنکور 6 تا 7 ساعت خواب شبانه (11 شب تا 6 صبح) و در صورت نیاز حداکثر 30 دقیقه چرت نیمروزی داشته باشند.
زمان مطالعه هر یک از دروس
بهترین زمان مطالعه برای یادگیری دروس محاسباتی مثل ریاضی و فیزیک صبحگاه است زیرا صبح، بعد از خواب شبانه هوشیار هستید و این دروس به دقت بالا، یک ذهن آماده و استراحت کرده نیاز دارند. بهترین زمان برای یادگیری دروس حفظی بعد از مطالعه دروس محاسباتی است، فراگیری دروس حفظی به صورت یادسپاری و فرستادن مطالب به حافظه بلند مدت با سرعت بالا میباشد.
تعادل ساعت مطالعه برای کنکور و امتحانات نهایی
تعادل در برنامهریزی کنکور و امتحانات نهایی یعنی شما طوری برنامه ریزی کنید که هم برای کنکور آمادگی لازم را بدست بیاورید و هم بتوانید نمرات خوبی را در امتحانات نهایی کسب کنید
برای برنامه ریزی زمانی برای کنکور و امتحانات نهایی شما باید میزان سخت یا ساده بودن، میزان تاثیر و چگونگی تأثیر آن(قطعی یا مثبت) را درنظر بگیرید.
از آنجایی که شما زمان زیادی را مدرسه به سر میبرید ما به شما توصیه میکنیم از این حضور استفاده کنید و مباحثی که سر کلاس تدریس میشود را خوب یاد بگیرید تا در خانه وقت کمتری را به مطالعه دروس امتحانات نهایی اختصاص دهید
کیفیت مطالعه مهمتر از کمیت
همه میگویند کیفیت مطالعه مهم تر از کمیت آن است، این جمله تا حدودی درست است. چرا نمیگوییم کاملا درست است؟ تمام دانش آموزان موفق در حوزه کنکور و غیره علاوه بر کیفیت مطالعه به کمیت آن نیز توجه دارند.
بگذارید با ذکر مثال برای شما توضیح دهیم
فرض کنید یک دانش آموز با تراز 4500 روزانه 5 ساعت مطالعه دارد که 4 ساعت آن مفید است، این دانش آموز برای افزایش تراز باید ساعت مطالعه خود را بالا ببرد و همزمان کیفیت مطالعه خود را نیز حفظ کند.
پس تقریبا متوجه شدید که کمیت مطالعه نیز نه به اندازه کیفیت آن اما تا حدودی مهم است.
درس خواندن در صبح یا در شب، کدامیک بهتر است؟
مطالعه در روز یا شب تماما به بدن فرد بستگی دارد اما با توجه به ساعت بیولوژیکی بدن، خواب و بیداری ما یک روتین دارد و اگر این روتین رعایت نشود ممکن به سلامتی ما آسیب برساند و یا کیفیت مطالعه ما را پایین بیاورد.
مطالعه در شب مزایا و معایبی دارد که ما برای شما به اختصار نام میبریم:
از مزایای مطالعه در شب میتوان به تمرکز بهتر، افزایش ماندگاری اطلاعات و حواس پرتی کمتر اشاره کرد.
و از معایب آن میتوان نبود نور طبیعی و خستگی در روز بعد را نام برد.
افزایش اصولی ساعت مطالعه + راهکار
ساعت مطالعه پایین باعث میشود نتوانیم مباحث درسی را به حد نصاب برسانیم و از برنامه ریزی درسی خود عقب میمانیم.
افزایش ساعت مطالعه باید با اصول انجام شود، تا باعث خستگی و دلزدگی دانش آموز نشود.
قبل از برنامه ریزی برای افزایش اصولی ساعت مطالعه لازم است که چند فاکتور را رعایت کنید:
- خواب مفید شبانه داشته باشید.
- برای خواب و بیداری یک روتین مشخص را پیش بگیرید.
- از خوراکی های مقوی استفاده کنید.
- مصرف فست فود و غذاهای ادویه دار را محدود کنید.
- از فضای مجازی فاصله بگیرید.
- از مطالعه در جاهای گرم و نرم خودداری کنید.
- ورزش کنید، اما نه آنقدر که خسته شوید.
- مطالعه را در صبح آغاز کنید.
- کارهای خسته کننده روزمرهتان را به شب موکول کنید.
پس از رعایت این فاکتورها نوبت به برنامهریزی برای افزایش ساعت مطالعه میرسد.
شما باید پس از تثبیت ساعت مطالعه خود بهصورت هفتگی ساعت مطالعهتان را افزایش دهید.
برای مثال اگر شما روزانه 8 ساعت مطالعه دارید پس از ثابت نگه داشتن آن میتوانید در هفته بعدی آن را به 9 ساعت افزایش دهید.
یکی از مواردی که در موفقیت کنکور نقش اساسی دارد ساعت مطالعه است. اما تنها ساعت مطالعه به موفقیت شما کمک نمیکند بلکه به همراه آن کیفیت مطالعه هم نقش اساسی در موفقیت شما دارد.
شما با مطالعه این مقاله یاد گرفتید که چگونه و با توجه به چه عواملی ساعت مطالعهتان را تعیین کنید، چگونه تعادل را در مطالعه دروس مختلف رعایت کنید، با ساعت بیولئژیکی بدن آشنا شدید و روش تعیین ساعت مطاله را با توجه بهاینکه دبیرستانی، دوازدهم و یا پشت کنکوری هستید را یاد گرفتید تا یک ساعت مطالعه اصولی و مناسب تعیین کنید تا در کنکور به نتیجه دلخواهتان برسید.