پس از تصویب و اعمال تغییرات بسیار در روند برگزاری کنکور سراسری در سال ۱۴۰۲، کنکور در دو نوبت (دی و تیر) برگزار شد. همین روند برای کنکور ۱۴۰۴ نیز ادامه دارد. کنکور سال ۱۴۰۴ در دو نوبت اردیبهشت و تیر برگزار خواهد شد. این تغییرات و برگزاری کنکور در دو نوبت مشکلاتی برای داوطلبان کنکور سراسری به وجود آورد. یکی از این مشکلات، برنامهریزی درسی است. دو نوبت شدن کنکور باعث شد دانشآموزان دچار دوگانگی شوند و ندانند باید برای کدام نوبت و اصلا چگونه برنامهریزی کنند. ما در این مقاله روش برنامهریزی را برای تمام دانشآموزان با هر سطح تحصیلی قرار دادیم تا با مطالعه این مقاله بتوانید بهترین برنامه درسی را بنویسید. همچنین نکاتی پیرامون همین مسئله نیز قرار دادیم. همراه ما باشید.
چرا برنامهریزی برای کنکور تجربی 1404 مهم است؟
یکی از مواردی که میتواند احتمال موفقیت شما را چندین برابر کند و به شما کمک کند تا نتیجه بهتری بگیرید برنامهریزی درسی برای کنکور 1404 است که میتوان گفت نقش کلید موفقیت را برای شما ایفا میکند.
به این نکته توجه داشته باشید که در انجام هر کاری داشتن برنامهریزی کمک میکند که نظم و بازدهی بیشتری داشته باشید. برنامهریزی باعث میشود تا کاری را که ممکن است طی چند سال به نتیجه برسانید با برنامهریزی طی یک سال انجام دهید. در سال کنکور هم شما با داشتن یک برنامه درست و اصولی میتوانید در اولین باری که در کنکور شرکت میکنید به نتیجه مطلوب برسید.
مطالعه بیشتر:
بهترین زمان شروع مطالعه برای کنکور
بهترین زمان برای شروع مطالعه برای کنکور زمانی است که شما تصمیم به مطالعه میگیرید. بیشتر افراد همیشه به دنبال یک موقعیت خاص برای شروع کردن هستند و تصور میکنند باید تاریخ و یا زمان خاصی باشد تا برای رسیدن به هدفشان شروع به مطالعه و تلاش کنند. در این شرایط و با وجود این افراد، یک داوطلب باهوش منتظر نمیماند و حتی یک روز را هم به بهانه اینکه تاریخ و یا زمان خاصی برای شروع مطالعه از راه برسد هدر نمیدهد.
مطالعه برای کنکور از تیرماه
مطالعه در تابستان بهترین زمان برای شروع پر قدرت برای کنکور است. زیرا در این زمان تمام رقبای شما درحال استراحت بعد امتحانات ترم هستند و شما با یک برنامهریزی خوب و قابل اجرا میتوانید از بسیاری از رقبای خود جلو بیفتد. البته این را هم در نظر داشته باشید که برخی از داوطلبان کنکور سراسری از زمستان یازدهم مطالعه برای کنکور را آغاز کردهاند.
مطالعه درست و اصولی ترتیبی دارد که ما در ادامه آنها را ذکر میکنیم:
- تعیین هدف
- برنامهریزی
- تهیه منابع
- شرکت در آزمون آزمایشی
- خلاصهنویسی
مطالعه برای کنکور (نوبت اول یا نوبت دوم)
قبولی در کنکور نوبت اول یکی از اهداف بسیار داوطلبان کنکور سراسری است. اما کار سادهای هم نیست. برنامهریزی، پشتکار و مقاومت در برابر سختی های مسیر لازمهی رسیدن به این هدف است.
برنامهریزی برای کنکور نوبت اول آنچنان تفاوتی ندارد زیرا نوبت اول و دوم کنکور سال ۱۴۰۴ تنها یک ماه فاصله زمانی دارند. بنابراین نمیتوان تفاوت آنچنانی قائل شد.
مطالعه برای کنکور همزمان با شروع مدارس
بهترین زمان مطالعه کنکور دقیقا پس از ورود به دبیرستان بصورت پایهای است. به این صورت که در هر پایهای که هستید دروس همان پایه را مطالعه کنید تا مطالب انباشته نشود. اما اگر در سال دهم و یازدهم مطالعه نداشتید و تابستان را هم از دست دادید و یا به هر دلیلی نمیخواهید در تابستان مطالعه داشته باشید، میتوانید همزمان با شروع مدارس و مهرماه مطالعه برای کنکور را آغاز کنید.
در این شرایط به خودتان قول دهید پس از شروع مطالعه بیشتر از بقیه تلاش کنید و برنامه ریزی دقیقی برای مطالعه در سال کنکور داشته باشید. پایه دوازدهم مهمترین و سرنوشتسازترین پایه تحصیلی شما محسوب میشود. در ادامه به چند توصیه برای برنامهریزی و مطالعه کنکوری در ایام مدرسه توجه کنید:
- روی درسهای پایه دوازدهم تمرکز کنید.
- سر کلاس درس فعالانه شرکت کنید.
- درسهای عمومی را هم جدی بگیرید.
- تستی تشریحی کار کنید.
- در طول هفته برنامه متعادلی داشته باشید.
- برقراری تعادل بین مطالعه پایههای دهم و یازدهم و دوازدهم را رعایت کنید.
برنامهریزی برای کنکور تجربی 1404
هرساله داوطلبان کنکور استرس و فشار روانی بسیاری را تحمل میکنند. این داوطلبان زمان زیادی از روز خود را در مدرسه سپری میکنند و علاوه بر دغدغه شرکت در کنکور، باید برای امتحانات نهایی نیز آماده باشند، زیرا پس از اجرای مصوبه تغییرات کنکور، امتحانات نهایی در نتیجه کنکور حائز اهمیت شد. در این شرایط مهمترین چیز برنامهریزی و مطالعه دروس است. برنامهریزی از این جهت مهم است که شما با برنامهریزی میتوانید هم به تکالیف مدرسه و امتحانات برسید و هم بتوانید در کنکور سراسری رتبه خوبی کسب کنید.
تعیین ساعت مطالعه هر درس در برنامه ریزی با توجه به اولویت
پیش از نوشتن برنامهریزی لازم است که از اهمیت دروس باخبر باشید تا با توجه و اهمیت هر درس مشخص کنید که در طول روز و در طول یک یا دو هفته چند ساعت باید در برنامهریزی مطالعاتی خود زمان مطالعه بگذارید. اولین قدم دانستن میزان تاثیر هر بخش یعنی امتحاناتنهایی و کنکور در پذیرش دانشگاه دلخواهتان است و بعد از آن اهمیت هر درس در امتحاناتنهایی و کنکور را بدانید. ما در ادامه درمورد تفاوت اهمیت کنکور و امتحاناتنهایی سخن گفتیم.
اهمیت کنکور
پس از اجرای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی سهم کنکور اختصاصی در قبولی شما در سال ۱۴۰۳ به میزان ۴۰% میباشد، این بدان معناست که ۴۰ درصد از نمره نهایی یا تراز برای قبولی در انتخاب رشته شما را نتیجه کنکور سراسری تعیین خواهد کرد.
باید این را بدانید که هر درس از لحاظ تعداد تست هر درس در کنکور سراسری ۱۴۰۴ و ضریب اهمیت در کنکور متفاوت است که در ادامه مشاهده میکنید:
ضرایب و تعداد تستهای هر درس در کنکور تجربی
نام درس | تعداد تست | ضرایب دروس |
زیستشناسی | ۴۵ تست | ۱۲ |
فیزیک | ۳۰ تست | ۷ |
شیمی | ۳۵ تست | ۹ |
ریاضی | ۳۰ تست | ۷ |
زمینشناسی | ۱۵ تست | ۱ |
ترتیب اهمیت دروس اختصاصی در کنکور
زیست شناسی > شیمی > ریاضی > فیزیک > زمین شناسی
اهمیت امتحانات نهایی
امتحانات نهایی در نتیجه کنکور سراسری و پذیرش در دانشگاهها به سهم ۶۰% در کنکور ۱۴۰۴ خواهد داشت، همانطور که مشخص است بخشی که تاثیر بیشتری در تراز نهایی کنکور شما خواهد داشت امتحانات نهایی است که شما با داشتن یک برنامهریزی مطالعاتی اصولی میتوانید به راحتی نمره بالایی را در امتحانات نهایی کسب کنید. در این قسمت از مقاله ما ضرایب هر درس و ترتیب اهمیت هر درس در امتحاناتنهایی را برای شما قرار دادیم:
ضرایب هر درس در امتحانات نهایی
برای کنکور ۱۴۰۴ هنوز مشخص نشده است.
ترتیب اهمیت هر درس در امتحانات نهایی
فارسی > زیست شناسی > دین و زندگی > شیمی > زبان > ریاضی > عربی > فیزیک > سلامت و بهداشت > علوم اجتماعی
انواع روش برنامهریزی برای کنکور
برنامهریزی به شما کمک میکند تا از زمان خود به بهترین شکل ممکن استفاده کنید. با برنامهریزی زمانی شما میتوانید تعیین کنید که مطالعه کدام درسها اولویت بیشتری دارند و به چه ترتیبی باید آنها را مطالعه کنید. همچنین میتواند به شما این امکان را بدهد که زمان کافی برای استراحت، تفریح و درس خواندن داشته باشید.
برنامهریزی زمانی
برنامهمطالعاتی زمانی برنامهای است که شامل زمان برنامهریزی و برنامهریزی فعالیتها برای رسیدن به اهداف است. این نوع برنامهریزی به شما کمک میکند که بهطور بهینه از زمان خود استفاده کنید. در این روش شما باید اهداف خود را مشخص کنید و سپس زمان موردنیاز برای مطالعه هر درس را تعیین کنید و یک برنامهریزی مناسب هفتگی یا ماهانه انجام دهید.
برنامهریزی حجمی
شما در برنامهریزی حجمی بر اساس حجم درسها برنامهریزی میکنید. یعنی محاسبه میکنید که چه حجمی از مطالب را میتوانید در چند روز آینده مطالعه کنید.
همچنین با برنامهریزی حجمی شما میدانید دقیقا چه مطلبی را باید امروز مطالعه کنید و چه حجمی از مطلب را فردا. باید بدانید که زمان مطالعه هر روز در برنامهریزی حجمی مشخص نیست.
برنامهریزی حجمی-زمانی
یکی از روشهای برنامهریزی، برنامهریزی بر اساس حجم دروس است. این روش به این صورت است که بر اساس میزان مطالعه و حجم هر درس زمان مورد نیاز برای خواندن و یادگیری آنها را تخمین میزنند. میتوان گفت که این روش ترکیب دو روش بالا است. این دو روش را به دلیل ناقص بودن ترکیب کردند زیرا در روش اول فقط زمان در نظر گرفته میشد و در روش دوم فقط حجم درس، اما در این روش هم به حجم اهمیت داده میشود هم به زمان. شما در برنامهریزی حجمی-زمانی روزانه، هفتگی و یا ماهانه بر اساس حجم هر درس زمان مطالعه را تنظیم میکنید.
برنامهریزی متفاوت برای دانشآموزان متفاوت
برنامهریزی همیشه باید شخصی سازی شده باشد و با توجه به سطح تحصیلی دانشآموز نوشته شود تا با استفاده از آن بداند که در چه زمانی باید مطالب مطالعه شده را مرور کند و در چه زمانی باید مطالب جدید را مطالعه کند. ما در این قسمت از مقاله برنامهریزی برای انواع دانشآموزان را برای شما قرار دادیم.
برنامهریزی برای دانشآموزانی که اصلا مطالعه نداشتند
برخی از دانشآموزان در طول سال تحصیلی دهم و یازدهم مطالعه مفید نداشتند و برای تابستان و سال تحصیلی دوازدهم قصد مطالعه دارند. این دسته از دانشآموزان باید با یک برنامهریزی دقیق به موفقیت دست پیدا کنند. این برنامهریزی باید شامل دروس عمومی و تخصصی و باشد و برای هر روز مشخص باشد که چه حجمی از هر درس و چند ساعت باید مطالعه صورت گیرد. برای مشخص کردن حجم درسی که قرار است مورد مطالعه قرار گیرد، باید تعداد فصول یا مباحث آن را بدانید و تقسیمبندی کنید. همچنین میتوانید از برنامه راهبردی موسسات نیز استفاده کنید.
همچنین برای مشخص کردن زمان مطالعه دروس نیز باید با توجه به سطح دشواری آن درس زمان مطالعه را مشخص کنید.
برنامهریزی برای دانشآموزانی که مطالعه خوبی داشتند
دانشآموزانی که تا کنون مطالعه خوبی داشتند باید خود را از هر استرسی دور کنند و با آرامش خاطر به مطالعهشان ادامه دهند. این دانشآموزان باید با توجه به یک برنامهریزی پیش پیش بروند. مطالب جدید را بخوانید و برای جلوگیری از فراموشی مطالب گذشته آنها را مرور کنند.
برنامهریزی برای پشت کنکوریها
داوطلبان پشت کنکوری زمان بیشتری نسبت به دانشآموزان دارند و میتوانند روزانه ۱۰ الی۱۲ ساعت مطالعه مفید داشته باشند، کلاسهای آموزشی شرکت و در آزمونهای آزمایشی شرکت کنند. این دانشآموزان باید خیلی دقت کنند که زمان خود را از دست ندهند تا باز هم مجبور به پشت کنکور ماندن 1404 نداشته باشند.
مدیریت زمان در برنامهریزی
با مدیریت نکردن زمان خود و بدون برنامه ماندن، علاوه بر آنکه نمیتوانید مرور داشته باشید بلکه نمیتوانید همه درسها را به طور کامل مطالعه کنید. و به دنبال آن روز به روز بیشتر احساس میکنید از دروس عقب ماندید و حتی دروسی که قبلا مطالعه کردید را هم فراموش میکنید و در این شرایط اعتماد به نفس خود را از دست میدهید.
نوشتن گزارشکار
پس از مطالعه و اتمام برنامه مطالعاتی هر روز گزارش کار بنویسید و روند مطالعه خود را ارزیابی کنید که متوجه شوید چقدر و از کدام مباحث مطالعه داشتهاید. شما با گزارشنویسی میتوانید بفهمید کدام مبحث را کمتر مطالعه و کدام مبحث را زیاد مطالعه کردهاید، تا بتوانید در دوران جمعبندی به مباحث کمتر خوانده شد توجه بیشتری داشته باشید.گزارشکار برای ثبت مواردی از جمله مباحث مطالعه شده، تعداد تست هر درس و تعداد تست کل، ساعت مطالعه هر درس و ساعت مطالعه کل به کار میرود.
ویژگیهای یک گزارشکار مفید
- واضح و شفاف باشد
- به دور از هرگونه بزرگنمایی باشد
- تمام موارد بصورت دقیق نوشته شود
نکاتی که باید به هنگام برنامهریزی به آنها توجه داشته باشید:
- هدفگذاری
- شخصیسازی شده
- رعایت پیشنیازهای درسی
- تنوع در برنامه روزانه
- تعادل بین مطالعه تستی و تشریحی
- تعیین اولویتها و حذفیات
- توجه به حجم و زمان برنامه
- تست و تمرین کافی در برنامه
- مرور مطالب
- شرکت در آزمون
نمونه جدول برنامهریزی برای یک روز
ما در این قسمت نمونه برنامهریزی روزانه را برای شما قرار دادیم تا بدانید باید چه چیزهایی در آن ذکر شود:
جدول برنامهریزی روزانه | |||
درس | نوع مبحث | تعداد تست | ساعت مطالعه |
زیست | فصل ۲ زیست دهم گفتار ۱ | ۶۰ | ۱۲ـ۹ |
ریاضی | فصل ۲ ریاضی دوازدهم | ۵۰ | ۱۵ـ۱۳ |
شیمی | فصل ۱ شیمی دهم | ۵۰ | ۱۷ـ۱۵ |
ادبیات | دروس ۵ تا ۸ ادبیات دوازدهم | ۵۰ | ۲۰ـ۱۸ |
جمع ساعت مطالعه دروس تخصصی | ۷ | ||
جمع ساعت مطالعه دروس عمومی | ۲ |
سخن آخر…
تابستان و طول سال تحصیلی دوازدهم از بازههای مهم و سرنوشتساز برای کنکوریها است، زیرا بیشتر داوطلبانی که در سال تحصیلی دهم و یازدهم مطالعه نداشتند و در خواب خرگوشی بودند یا فکر میکردند تا روز کنکور زمان بسیار زیادی در اختیار دارند، در این زمان تصمیم میگیرند تا برای رسیدن به هدفشان بهطور جدی تلاش کنند. همه این داوطلبان بدون استثنا یک سوال مهم در ذهن دارند، آن هم این است که چگونه برنامهریزی کنند تا بهترین نتیجه را بگیرند. ما در این مقاله توضیح دادیم که چگونه برنامهریزی کنید و چطور بهترین شروع را داشته باشید، همچنین نکاتی در مورد برنامهریزی ذکر و برنامهریزی برای انواع دانشآموزان را نیز قرار دادیم. اگر بازهم سوالی ذهنتان را درگیر کرده در قسمت نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید.