روش مطالعه ریاضی یازدهم [تجربی و ریاضی 1403] + سرفصلها
دانشآموز پایه یازدهم باید بیشتر از هر زمان دیگری برای مطالعه درس ریاضی زمان بگذارد و به صورت کامل و دقیقی برای مطالعه این درس برنامه ریزی کند. اما چگونگی و روش این مطالعه بسیار مهم است و اگر میخواهید مطالعه شما بازدهی بالایی داشته باشد باید بر یک سری از نکات آگاهی کافی بهدست بیاورید.
روش مطالعه ریاضی یازدهم، بسیار اهمیت دارد از این جهت که شما باید هم برای امتحان نهایی آمادگی بهدست آورید هم برای برا کنکور تمرین داشته باشید. ما در روش مطالعه ریاضی برای کنکور نکاتی را مطرح کردیم که با مطالعه آن نحوه درست کنکوری خوندن را متوجه میشوید اما در این مقاله نکاتی در رابطه با ریاضی یازدهم
اهمیت ریاضی یازدهم در رشته تجربی
اکثر داوطلبین کنکور تجربی تمرکز اصلیشان بر روی درس زیست، فیزیک وشیمی است و اهمیت درس ریاضی را در این رشته فراموش میکنند؛ همین امر باعث میشود این درس سکوی پرتاب خوبی برای شما باشد. از طرف دیگر اگر به امار و ارقام دانشجویان پزشکی دانشگاه تهران نگاه کنید متوجه آن میشوید که بیشتر آنان ریاضی را بالای 50 درصد زدند. در نتیجه این درس برای دانشآموزان رشته تجربی هم از اهمیت بالایی برخوردار است.
ریاضی به خودی خود درسی سخت است و شاید این مسئله که دانشآموزان باید مطالعه ریاضی را از کجا شروع کنند و از چه منابعی بخوانند کار را دشوارتر میکند و باعث گم راهی آنان میشود. برای رفع این موضوع ما تمامی نکاتی که دانشآموزان پایه یازدهم به آن نیاز دارند تا مطالعه باکیفیتی در درس ریاضی داشته باشند را ذکر میکنیم.
در کتاب ریاضی 2 چه یاد میگیریم؟
خیلی از مباحثی که در کتاب ریاضی 2 یاد میگیرید ادامه مطالب ریاضی سال دهم هستند در نتیجه در گام اول سعی کنید تمامی مطالب سال دهم را به خوبی مطالعه و مرور کنید و سؤالهای مختلفی را از سال دهم حل کنید.
فصل اول: هندسه تحلیلی و جبر
در این فصل مباحث هندسه تحلیلی، معادله و تابع درجه 2، معادلات گویا و معادلات رادیکالی است. هندسه تحلیل در این کتاب شامل سه بخش معادله خط، فاصله دو نقطه و فاصله نقطه از خط است. نکتهای که وجود دارد این است که در بیشتر مواقع از این مبحث به صورت مستقیم سؤالی طراحی نمیشود اما نکاتی که یاد میگیرید در سال دوزادهم و در مباحث دیگر پرکاربرد است.
مبحث دیگری که در این فصل مطرح میشود معادلات درجه 2 و معادلات سهمی است. این مبحث اهمیت بسیاری دارد و شما میتوانید نکات کنکوری زیادی را در این مبحث یاد بگیرید. معادلات درجه دو و معادلات سهمی در درسهای ریاضی و فیزیک کاربرد بسیاری دارند. حل معادلات رادیکالی هم در این فصل مطرح میشود. در حال حاضر که آگاهی بالایی نسبت به این مطالب پیدا کردید سعی کنید با تمرین بسیار بر این مباحث مسلط شوید.
فصل دوم: هندسه
این فصل شامل ترسیمهای هندسی، قضیه تالس و تشابه مثلثات میباشد. مهمترین مبحث این فصل، قضیه تالس و تشابه است. این نکته را مدنظر خود قرار دهید که در سال 98 و سالهای قبل آن 3 تا 4 سؤال در کنکور سراسری طراحی شده بود. همین امر اهمیت این مباحث را نشان میدهید پس خوب مطالعه و مرور کنید.
فصل سوم: تابع
در این فصل مباحثی مانند: انواع تابع، تابع وارون، تابع یک به یک، و اعمال جبری روی تابع را یاد میگیرید. از مطالب مهم دیگری که در ریاضیات میخوانید مبحث تابع است که بخشی از آن را در سال دهم یاد گرفتهاید. تابع مثلثاتی و تابع لگاریتمی که در فصل چهارم میخوانید از مباحث بسیار مهم تابع هستند.
فصل چهارم: مثلثات
در این فصل شما ادامه مباحث مثلثات مانند: واحدهای اندازهگیری زاویه یعنی درجه و رادیان و ارتباط بین آنها را یا می گیرید. روابط تکمیلی بین نسبتهای مثلثاتی را یاد میگیرید. تمامی مطالبی که در مثلثات سال یاززدهم مطالعه میکنید ادامه مثلثات سال دهم است در نتیحه اگر پایه قویای ندارید در گام اول مثلثات سال دهم را مرور کنید.
در انتهای فصل توابع مثلثاتی قرار دارد که کمی قبلتر هم گفتیم توابع مثلثاتی از اهمیت بالایی برخوردارند و هر سال طراحان سؤال کنکور به این مبحث توجه بساری دارند.
فصل پنجم: توابع نمایی و لگاریتمی
مطالب این فصل شامل تابع نمایی و تابع لگاریتمی، نمودار و ویژگی آنها میباشد . تابعهای لگاریتمی تابعهای یک به یک و وارون هم هستند. سعی کنید به درک درستی از مطالب این فصل برسید زیرا در سال دوزادهم ممکن است توابع ترکیبی به شما داده شود.
فصل ششم: حد و پیوستگی
در این فصل حد، محاسبه حد، توابع و پیوستگی را یاد میگیرید. شما باید در این فصل بتوانید با استفاده از نمودار حد توابع و حدهای مثلثاتی را محاسبه کنید. حد از مفاهیم مهم سال یازدهم و پیشنیاز مطالب حد و مشتق در سال دوازدهم است که هرسال سهم خود را در سؤالات کنکور دارند.
فصل هفتم: آمار و احتمال
مطالب این فصل شامل: احتمال شرطی، پیشامدهای میتقل و آمار توصیفی است. مبحث آمار در سه سال دهم، یازدهم و دوازدهم است. آمار توصیفی شامل معیارهای گرایش به مرکز (میانه و میانگین) و معیارهای پراکندگی (واریانس، انحراف معیارو ضریب تغییرات) است. موضوع چارک هم در انتهای فصل مطرح شده است. فراموش نکنید که هر سال یک سؤال از مبحث آمار توصیفی در کنکور مطرح میشود.
چه نکاتی را برای مطالعه ریاضی یازدهم باید درنظر گرفت؟
- ریاضی درسی حفظی نیست و برای آن که در این درس به تسلط بالایی از مطالب برسید نیازمند آن هستید که مطالب را به صورت مفهومی درک کنید و برای اثبات آن مطالب در ذهنتان تمرین و تست بسیاری حل کنید.
- مباحث درس ریاضیات پیوستگی دارند در نتیجه موفقیت شما در ریاضی یازدهم مستلزم آن است که پایه قویای داشته باشید و مطالب سال دهم را به خوبی یاد گرفته باشید. پیشنهاد ما به شما این است که قبل از مطالعه ریاضی 2 حتماً ریاضی 1 را به خوبی مرور کنید و اگر در ریاضی دهم ضعف زیادی دارید سؤالات تشریحی و تست حل کنید
- سعی کنید مطالبی را در همان روزی که آموزش میبینید مرور کنید و سؤالات را چندین باره حل کنید این امر در درک بهتر مسائل شما را یاری میبخشد و باعث میشود یادگیری شما در جلسات آینده سریعتر شود.
- یک روش خاص را حفظ نکنید. در ریاضیات امکان دارد برای حل یک مسئله چندین راه وجود داشته باشد. سعی کنید به جای حفظ کردن یک فرمول، تمامی راهحلها را به خوبی درک کنید.
- اکثر دانشآموزان هنگامی که به ریاضی فکر میکنند دچار استرس و اضطراب میشوند. سعی کنید ساعت مناسبی را برای مطالعه این درس در نظر بگیرید تا استرس شما کمتر شود.
- سعی کنید مطالعه ریاضی را بهصورت پیوسته و روزانه انجام دهید تا مطالب ملکه ذهنتان شود.
- حتما در زمان حل تست، سؤالات مهم و نکتهدار را نشانه گذاری کنید تا در مرور آن مبحث بتوانید به راحتی به سؤالات مهم دسترسی داشته باشید.
بهترین روش مطالعه ریاضی یازدهم رشته تجربی
بیشک یکی از چالشهای اساسی دانشآموزان رشته تجربی چگونگی مطالعه درس ریاضی است و یکی از بزرگترین اشتباهات آنان رها کردن مطالعه این درس است. تگر یک روش مطمئن برای مطالعه این درس انتخاب کنید دیگر ریاضی برای شما درسی استرسآور نیست.
استاد کرمی باتجربه بسیاری که در آموزش درس ریاضی به دبیرستانیهای عزیز داشته طرح درسی را ارائه داده که مطالعه درس ریاضی را به دو بخش داخل کلاس و خارج کلاس تقسیم کرده و در هر بخش مراحلی را در نظر گرفته تا بازدهی یادگیری و مطالعه شما دانشآموزان پایه یازدهم افزایش پیدا کند.
مراحل یادگیری در داخل کلاس
شما بعد از سپری کردن تمامی این مراحل حتی اگر پایه ضعیفی هم داشته باشید، تماماً مطالب و نکات مربوط به آن را یاد میگیرید و اگر نکتهای برای شما ابهام داشته باشد در فضای کلاس رفع اشکال میشود.
گام اول: یادگیری مفاهیم و نکات اولیه هر مبحث
گام دوم: حل چند سؤال تشریحی برای درک بهتر
گام سوم: حل تمامی تستهای سراسری بهصورت مفهومی
گام چهارم: دستهبندی مبحث و بیان نکات تستی مهم مبحث
گام پبنجم: حل تستهای ایدهدار آزمونهای آزمایشی و تألیفی
مراحل یادگیری در خارج از کلاس
زمانی که تمامی مراحل بالا در کلاس درس برای شما اتفاق افتاد وارد مرحله دوم میشوید. در این مرحله شما باید با تمرین و تکرار مطالب بهصورت اصولی دوره آموزشی خود را تکمیل کنید. فراموش نکنید که بهترین اساتید هم نمیتوانند برای شما معجزه کنند. شرکت در یک کلاس خوب نیمی از راه است و رسیدن به موفقیت به تلاش شما نیز بستگی دارد.
گام اول: حل و بررسی همه سؤالات جزوه بدون مطالعه پاسخ سؤالات
گام دوم: حل تستهای آموزشی بدون در نظر گرفتن زمان
گام سوم: حل تستهای زماندار
دو تکنیک برای حل تستهای زمان دار ریاضی در کنکور تجربی
روش اول: 10 تست را از کمک تست به صورت زماندار بزنید سپس نتیجه آزمون را در دفتری یادداشت کنید و تحلیل کنید.
روش دوم: آزمونهای آزمایشی امسال و سالهای قبل موسسات مختلف را بزنید و درصد بگیرید.
نکاتی در رابطه با تست زدن
نکات و تکنیکهای بسیاری در رابطه با تستزنی درس ریاضی تجربی وجود دارد که ما در این مقاله چندمورد از آنان را ذکر کردیم.
سؤالات تشریحی حل کنید: با حل و تمرین سؤالات تشریحی مهارت خود را افزایش دهید و فقط به تکنیکهای کنکوری بسنده نکنید. خیلی از سؤالات کنکور با تکنیکها قابل حل نیستند؛ پس سعی کنید مهارت خود را افزایش دهید.
لطفا به میزان لازم تست بزنید: در واقع تست زدن شما باید به گونهای باشد که تمام نکات، فرمولها و تکنیکهای تستزنی که در یک مبحث یاد گرفتید را پوشش دهد.
از پاسخ غلطی که بهدست میآورید نگران نباشید: اگر در مرحله اول همه تستها را اشتباه جواب دادین نگران و ناامید نشوید؛ در مرحله اول تست زدن بخشی از یادگیری است. هدف در این مرحله یادگیری نکات و روش حل هر تیپ سؤال است.
حتماً تستها را مرور کنید: چه تستهایی که درست جواب دادینن و چه تستهایی که پاسخ غلط به آنها دادی را دوباره مرور کنید تا نکاتی که در تست یا راه حل وجود دارد را خوب بهخاطر بسپارید.
اگر زمان زیادی را صرف تستی کردید علت آن را پیدا کنید: هنگامی که به مرحلهای رسیدید که برای حل تست زمان گرفتید ؛ اگر زمانی زیادی را صرف حل یک تست کردید حتما پیگیر این مسئله باشید ممکن است تسلط لازم را نسبت به مطلب بهدست نیاوردید.
بعد از هربار تست زدن خلاصهنویسی کنید: نکات در رابطه با تستها، تکنیکها و راهحل را در خاصه نویسی ذکر کنید تا در مرور بعدی تستها دچار چالش نشوید.
دامهای تستی را پیدا کنید: طراحان کنکوری برای راستی آزمایی از داوطلبین یکسری دامهای تستی طراحی میکنند؛ سعی کنید با تمرین و تکرار بسیار این دامها را پیدا کنید.
زمانی به سراغ تستها بروید که به تسلط نسبی رسیدید: نباید در گام اول به سراغ حل تست بروید، اول باید کتاب و تمرینهای کتاب را به خوبی بخوانید، بعد از آن جزوه را با دقت مرور کنید و تمامی تمارین جروه استاد خود را جل کنید سپس به سراغ تستهای کنکورهای سراسری سالهای اخیر بروید.
چگونه مرور انجام بدیم؟
برای مرور درس ریاضی در گام اول به سراغ درسنامه و خلاصهنویسی که انجام دادهاید بروید و تمامی مطالب، نکات و فرمولها را به خوبی مرور کنید سپس به سراغ تستهایی بروید که در گام اول موفق به حل آنان نشدهاید یا آن که در حل آنها با چالش مواجه شدید یا نکتهای در آن تست وجود داشته که آن تست را مهمتر کرده است.
به این روش مرور کردن باعث میشود هم سرعت عمل شما در مباحث تست خیز افزایش پیدا کند هم نکات و فرمولها را به خوبی مرور کنید.
بهترین کتاب کمک درسی که میتوانیم برای ریاضی یازدهم تهیه کنم چیست؟
همراه داشتن یک کتاب کمک درسی خوب به شما کمک میکند تا با حل تمرینها و تستهای مناسب بتوانید مطالب را به خوبی تحلیل و بررسی کنید و در ذهنتان بسپارید . یک کتاب کمک آموزشی خوب باید در جنبههای مختلف مانند درسنامه، پاسخنامه، نوع طراحی تست و… استاندارد باشد تا مناسب مطالعه شما برای کنکور و امتحانات پایان ترم شما گردد. ما در مقاله بهترین منابع ریاضی یازدهم به این موارد پرداختهایم اما بهصورت خلاصه در این مقاله دو مورد از این کتابها را برای شما بررسی میکنیم.
ریاضی یازدهم خیلی سبز: کتاب ریاضی خیلی سبز برای دانشآموزانی که پایه متوسط یا ضعیفی دارند مناسب است. این کتاب درسنامه کامل و جامعی دارد و به زبان ساده تمامی مطالب را شرح داده است. از این رو مطالعه را برای دانشآموزان آسانتر کرده و منبع مناسبی برای خواندن درس ریاضی است.
نکته دیگری در رابطه با این کتاب این است سؤالان از آسان به سطح متوسط و کمی چالشی طراحی شدهاند که شما در تمرین و حل تست دچار میشکل نمیشوید. در مجموع میتوان گفت این کتاب سطح ریاضی شما را تا 70 درصد افزایش میدهد.
ریاضی یازدهم نشر الگو: کتاب نشر الگو در زمینه تست از کتاب خیلی سبز بهتر طراحی شده. اگر دانشآموزی هستید که پایه قویای دارید بهتر از این کتاب استفاده کنید زیرا تستهای چالشی این کتاب بیشتر است و برای دانشآموزان سطح بالا طراحی شده است.
در پایان اگر هر دو کتاب را حل کردید و فقط به دنبال تستهای سخت و چالشی میگردید تا خودتان را در ریاضی بیشتر به چالش بکشید ما به شما پیشنهاد میکنیم از کتاب سه سطحی قلمچی و کتاب ریاضی یازدهم نردبام خیلی سبز استفاده کنید. این کتابها درسنامه ندارند اما منبع مناسبی برای تستهای دشوار و چالشی هستند و شما با تمرین این کتابها به راحتی میتوانید به درصد بالای 90 برسید.
من دهم هستم میخواستم بپرسم برای شروع مطالعه کنکوری پایه دهم از کتاب شروع کنم یا برم سراغ کلاس های کنکوری و درسنامه و تست
سلام بهتره اول به مطالعه کتاب درسی بپردازید تا بهتر متوجه مفهوم درس شوید سپس به سراغ کلاس های کنکوری بروید و با استفاده از تست یادگیریتان را به تثبیت برسانید.
میتونم از کلاسای آقای کرمی استفاده کنم؟ پایه دهم هم دارن؟
بله دکتر کرمی پایه دهم هم تدریس میکنن یک دوره شروع از تیر دارن و یک دوره شروع از مهر هرکدوم که بخواید میتونین شرکت کنید تفاوتشون در تعداد جلسات هست شما اگر دوره تیر رو شرکت کنید باید تعداد جلسه آفلاین بیشتری رو نگاه کنید و خودتون رو به کلاس برسونید اما دوره شروع از مهر تعداد جلسات کمتری برگزار شده بنابراین شما زودتر به کلاس میرسید
ممنون
من امسال یازدهم تجربی میخونم، سخت ترین مبحث ریاضی یازدهم تجربی چیه تا من مطالعم رو بیشتر کنم براش
سلام هندسه یکی از سخت ترین مباث ریاضی پایه یازدهم تجربی هست
سلام من ریاضی رو خیلی خوب میفهمم اما درصدهای خوبی رو بذست نمیارم تو آزمونا میخواستم دلیلش رو بدونم
سلام ببینید بخش مهمی از مطالعه درس ریاضی تکرار و تمرین و تست زنی است و یادگیری به تنهایی نمیتوند سبب افزایش درصد ریاضی شما شود. شما پیش از حاضر شدن سرکلاس مطالب رو یک دور پیشخوانی کنید و پس از یادگیری سرکلاس، از آن مبحث تست و تمرین حل کنید به مرور متوجه افزایش درصد خود میشوید.
سلام من توی درس ریاضی ضعیفم، همینطور خوشمم نمیاد میخواستم بپرسم سر جلسه میتونم زمان درس ریاضی رو بزارم برای درس دیگه و اون درسو بهتر بزنم؟
سلام در بالای مقاله توضیح دادیم، یکی از درس هایی که اکثر داوطلبان درصد پایینی از آن میگیرند ریاضی است، شما میتوانید با مطالعه این درس و درصد بالا داشتن به نتیجه خوبی برسید و از بقیه داوطلبان پیشی بگیرید.