مدیریت زمان برای درس خواندن: تکنیکها و ابزارها
برنامه ریزی و مدیریت زمان برای درس خواندن یکی از مهمترین رموز موفقیت دانش آموزان در دوران تحصیل به شمار میرود که البته یکی از مهمترین دغدغههای آنها نیز به شمار میرود. یادگیری نکات و تکنیکها و آشنایی با ابزارهای مدیریت زمان در درس خواندن میتواند بزرگترین کمک به دانش آموزان، کنکوریها و دانشجویان باشد.
روشهای برنامه ریزی بسیار متنوع هستند و همچنین تکنیکها و ابزارهای مدیریت زمان نیز به شکل حیرت آوری وسیع و متفاوتند به طوری که انتخاب بهترین مورد میتواند برای هر دانش آموز گیج کننده و سردرگم کننده باشد. آشنایی با بهترین تکنیکهای مدیریت زمان برای درس خواندن و شناسایی کارآمدترین ابزارهای مدیریت زمان موضوعی است که ما در این مقاله به آن پرداخته ایم. با ما همراه باشید تا در مورد این نکته مهم موفقیت تحصیلی بیشتر بدانید.
تاثیر مدیریت زمان بر موفقیت دانش آموزان
شبانه روز ۲۴ ساعت است و شما هر قدر هم که کار و برنامه داشته باشید، زمانی موفق خواهید بود که بتوانید این برنامهها را در ۲۴ ساعت پیش رو به خوبی به انجام برسانید. مدیریت زمان به معنای برنامه ریزی هوشمندانه و قابل اجرا برای ۲۴ ساعت شبانه روز و استفاده بهینه از زمان است. در واقع مهارت مدیریت زمان به شما کمک میکند تا وظایف خود را اولویتبندی کرده و به موقع آنها را به انجام برسانید.
مدیریت زمان برای درس خواندن به مرور باعث میشود که بازدهی مطالعه در دانش آموز افزایش داشته و در شرایط بهینهتری تحصیل کند. مهمترین مزایایی که مدیریت زمان در درس خواندن به همراه دارد عبارتند از:
- کاهش استرس
- افزایش بهره وری
- انرژی و انگیزه بیشتر در زمان مطالعه و در اوقات فراعت
- تعیین اهداف به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و بلندمدت
- افزایش تمرکز
- قدرت تصمیم گیری بهتر و بیشتر
- دستیابی سریعتر به اهداف تحصیلی
- بهبود کیفیت مطالعه و تمرین
روشها و تکنیکهای مدیریت زمان برای درس خواندن
مدیریت زمان مسئلهای است که اگرچه یک هدف کلی (استفاده بهینه از زمان) را دنبال میکند اما برای هر دانش آموز میتواند متفاوت باشد. در واقع برای مدیریت زمان به شیوهای صحیح و اصولی باید برای هرشخص مطابق با شرایط ویژه همان شخص برنامه ریزی کرد. اما نکات کلی وجود دارد که رعایت آنها در مدیریت زمان برای درس خواندن میتواند نتیجه کار را به شکل حیرت آوری متحول سازد. مهارتها و تکنیکهای مهمی که در مدیریت زمان به آنها احتیاج دارید عبارتند از:
هدفگذاری
اولین و مهمترین اقدام برای مدیریت زمان آن است که هدفی به درستی تعیین شود. در واقع اگر شما هدفی نداشته باشید هرگز نمیتوانید زمان خود را به خوبی مدیریت کنید. داشتن هدف مهمترین اصل در مدیریت زمان است و همه ساختارها و برنامههایی که تعیین میکنید به هدفی که دارید بر میگردد. اهداف دانش آموزان ممکن است بلندمدت – مثل قبولی در کنکور – یا اهداف کوتاه مدت و نسبی – قبولی در امتحانات نهایی یا پیشرفت تحصیلی – باشد. وقتی دانش آموز هدف خود را به شکلی دقیق تعیین میکند، زمانبندی برای دستیابی به آن هدف گام بعدی مدیریت زمان خواهد بود.
اولویتبندی
ممکن است شما هم این را تجربه کرده باشید که در طول یک شبانه روز کارهای بسیاری انجام داده و خسته شده باشید اما در نهایت هیچ کار مهم و تأثیرگذاری انجام نداده باشید. بنابراین انجام کارها بر اساس اولیت و اهمیتی که دارند مهمترین وظیفه شما در مدیریت زمان برای درس خواندن محسوب میشود.
در واقع بعد از تعیین هدف دانش آموز باید کارها و وظایف خود را ارزیابی کرده و با در نظر گرفتن بازههای زمانی مناسب برای هر کار، آنها را بر اساس اهمیتی که دارند اولیتبندی کرد. تعیین اولیتها میتواند به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و حتی سالانه باشد. این اولیت در راستای هدفی که دانش آموز مشخص میکند، تعیین میشوند. انتخاب اولیتها نیز بر اساس فاکتورهای مختلفی از جمله میزان سختی، اهمیت، مهلت انجام و… خواهد بود. مثلا برخی افراد ترجیح میدهند که کارهای سختتری چون خواندن یا تمرین ریاضی را در ساعات ابتدایی روز که انرژی و تمرکز بیشتری دارند انجام دهند.
سازمان دهی کارها
وقتی اولویتها مشخص شد، نوبت به برنامه ریزی میرسد. برای این که بتوان به برنامه ریزی پایبند بود نیاز است که کارها سازمان دهی شود. استراتژیهایی چون به روز بودن تقویم درسی و کاری، محیط مطالعه منظم و مرتب، استفاده از تجهیزات و برنامههای درسی و… به سازمان دهی برنامه کمک میکند.
مدیریت استرس
بسیاری از دانش آموزان در انجام کارهایی چون درس خواندن، مطالعه و آمادگی برای امتحان دچار استرس میشوند. مدیریت استرس به دانش آموز کمک میکند تا فشار درس خواندن را کنترل کرده و بهره وری خود را بالا ببرد. انجام اموری چون خوب منظم و کافی، ورزش و تحرک، سبک تغذیه مناسب و لایف استایل خوب کمک میکند تا دانش آموز بر استرس و فشار ذهنی خود غلبه کرده و کارها با آرامش بیشتری پیش ببرد.
مهمترین تکنیکهای مشهور مدیریت زمان برای درس خواندن
دستیابی به اهداف با مدیریت زمان امری محقق شدنی است. تکنیکهای بسیاری مدیریت زمان توسط روانشناسان و جامعهشناسان طراحی شده است که در ادامه به مهمترین آنها میپردازیم:
تکنیک پارتو (قانون ۸۰/۲۰)
ایده این قانون میگوید: ۲۰ درصد اقدامات مسئول ۸۰ درصد نتایج هستند. هدف از این تکنیک نیز پایبندی به اولیتبندی کارها است. برای انجام این تکنیک مدیریت زمان در برنامه ریزی کافی است که کارهای روزانه خود را مشخص کرده و اولویتبندی کنید. به کارها و وظایف بر اساس اهمیتشان نمره بدهید و کارهای مهمتر را در صدر فهرست خود جای دهید.
تکنیک پومودورو
این تکنیک مدیریت زمان به استفاده از یک تایمر فیزیکی برای تقسیم کردن کارها در فواصل زمانی معین میپردازد. این تکنیک کاربردی نه تنها برای مدیریت زمان که به تعیین اهداف و چگونگی دستیابی به آنها نیز توجه دارد. در تکنیک پومودرو برای تمرکز روی انجام یک کار زمان را به بازههای زمانی ۲۵ دقیقهای تقسیم میکنند. در ۲۵ دقیقه تعیین شده باید بدون هیچ گونه عوامل حواس پرتی (خوردن، حرف زدن با تلفن، چک کردن ایمیل یا چرخش بیهدف در شبکههای اجتماعی) با تمرکز و دقت بالا به انجام کار مورد نظر پرداخت. بین بازههای زمانی تعیین شده ۵ دقیقه زمان استراحت وجود دارد و میتوان چرخههای زمانی را بدون استراحت تا ۴ بار تکرار کرد و سپس یک استراحت ۳۰ دقیقهای داشت.
ماتریس آیزنهاور
در این تکنیک بر اساس ماتریس آیزنهاور کارها و وظایف در لیست به ۴ بخش تقسیم میشوند که بر اساس اهمیتی که دارند گروهبندی میشوند. کارهای مهم و ضروی، کارهای غیر مهم دو بخش اصلی این ماتریکس را به خود اختصاص میدهند که بر اساس آنها کارها یا مهم و فوری هستند که باید سریعا انجام شوند، یا مهم اما غیر فوری هستند که باید برای آنها برنامه ریزی کرد یا فوری اما غیر مهم هستند که میتوان انجام آنها را به زمان دیگری موکول کرد و یا غیر مهم و غیر فوری هستند که میتوان کلا از انجام آنها صرف نظر کرد.
اصل پارکینسون
یکی دیگر از تکنیکهای مدیریت زمان برای درس خواندن استفاده از اصل پارکینسون است. در این تکنیک تلاش میشود که از زمانهای کوتاهتر استفاده سودمندتری کرد. در حالت کلی در این تکنیک سعی میشود که کار مهم در کوتاهترین زمان ممکن به انجام برسد و انجام آن با اهمال کاری به زمانهای طولانی موکول نشود.
روش GTD
این تکنیک یکی از بهترین روشهای مدیریت زمان برای درس خواندن به شمار میرود که در آن دانش آموز باید ابتدا هدف خود را مشخص کند، سپس کارهای خود را بر اساس هدف تعیین شده اولویتبندی کرده و اقدامات خود را سازمان دهی کند و به صورت روزانه لیست کارهای خود را تهیه کرده و مرور نماید.
معرفی ابزارها و نرمافزارهای کاربردی برای مدیریت زمان
در ادامه به معرفی بهترین ابزارها و نرم افزارهای کاربردی مدیریت زمان در درس خواندن میپردازیم. این ابزارها بهترین انتخاب برای برنامه ریزیهای درسی به شمار میروند:
Chipper، اپلیکیشن برنامه ریزی درسی به همراه پاداش خیالی
این اپلیکیشن یکی از محبوبترین ابزارهای برنامه ریزی درسی در میان دانش آموزان است که مهارتهای مدیریت زمان را در قالب برنامه ریزیهای آماده و با امکانات بسیار به او میآموزد.
Todait، برنامهریزی و درس خواندن با تمرکز بیشتر
یکی دیگر از برنامههای کاربردی در مدیریت زمان برای درس خواندن با تمرکز بیشتر Todait است. این اپلیکیشن امکان برنامه ریزی هدفمند با کمک تایمر را برای دانش آموز ایجاد میکند و با بیصدا کردن همه اعلانها روی تلفن همراه تمرکز بیشتری را برای او به ارمغان میآورد.
Egenda؛ یک برنامه کاربردی دانش آموزی
این برنامه در انجام زمانبندی مفید برای مطالعه، انجام تکالیف، آزمون ها، تست زنی و… بسیار کاربردی است. این اپلیکیشن رابط کاربری بسیار سادهای دارد که استفاده از آن را برای دانش آموزان راحت میسازد.
جمعبندی
تکنیکها و ابزارهای مدیریت زمان برای درس خواندن بسیار متنوع و گسترده هستند و با یک جستجوی ساده میتوان به موارد بسیار زیاد و متنوعی دست پیدا کرد. ما در این مقاله کاربردیترین تکنیکها و ابزارهای مدیریت زمان درس خواندن برای دانش آموزان را جمع آوری کردیم. استفاده از این تکنیکها به شما کمک میکند تا بتوانید با بهره وری بیشتری مطالعه کرده و در زمان کوتاهتری به اهداف خود برسید.