آیا شما با روش خلاصهنویسی ریاضی آشنا هستید؟ خیلی از شما در زمان امتحانات مخصوصاً امتحان ریاضی دوست دارید یک خلاصه یا کتابچه کوچک داشته باشید تا بتوانید اطلاعات مفید و ضروری کتاب را خیلی سریع مرور کنید. در خیلی از امتحانها زمان کافی برای خواندن کل کتاب وجود ندارد از همین رو، میتوانیم از خلاصهها استفاده کنیم که حجم آنها نسبت به کتاب کمتر است. اما قبل از اینکه بخواهید خلاصهنویسی کنید باید چند نکته را مدنظر بگیرید که ما آن را در این مقاله بیان کردهایم.
مطالعه و یادگیری صحیح درس ریاضی
خلاصهنویسی یا چکیدهنویسی این معنا را دارد که نکات مهم و اصلی را جمعآوری نمایید. باید این کار را به نحوهای انجام دهید که مدتی پس از مطالعه خلاصهها، همه سرفصلهای اصلی کتاب موردنظر برای شما تداعی شود و درعینحال همه مطالبی که یادداشت کردهاید به معنای واقعی کلمه خلاصه و مفید باشد. برای اینکه یادگیری مناسبی داشته باشید، باید سر کلاس به طور کامل و دقیق به سخنان معلمتان گوش دهید و معنی و مفهوم تمام مطالب را درک کنید.
پیش از اینکه خلاصهنویسی ریاضی را یاد بگیرید، باید مطالبی درباره نحوه مطالعه صحیح آن به شما بگوییم. سعی نمایید همه تمرینات کلاسی را انجام دهید تا مشخص شود که چقدر از درس را فراگرفتهاید و نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کنید. شما ابتدا باید به مطالب کتاب ریاضی تسلط کافی داشته باشید و پس از آن اقدام به تستزنی نمایید. در غیر این صورت ممکن است، مطالب تدریس شده را بهخوبی متوجه نشوید.
اگر در هنگام یادگیری در کلاس درس سؤالی برای شما پیش آمد، حتماً آن را با معلم در میان بگذارید تا پاسخ سؤالتان را بگیرید؛ زیرا تمامی مطالب ریاضی زنجیرهوار به هم مرتبط هستند و بروز یک سؤال و مشکل، یادگیری ادامه مطالب را دچار اختلال میکند. البته برای حل مسائل ریاضی نیاز است که به مفاهیم پایه ریاضی مسلط باشید تا برای حل مسئله دچار مشکلی نشوید.
اما نباید در این مورد نگران باشید. درصورتیکه حس میکنید از پایه ریاضی را یاد نگرفتهاید و دچار مشکل هستید، آموزشهای گذشته و سال قبل کتاب ریاضی خود را از اول مطالعه نمایید تا نقاط ضعف خود را بیابید و برای برطرفکردن آنها دنبال راه چاره باشید.
مطالعه بیشتر: روش مطالعه ریاضی برای کنکور
حضور فعال در کلاس درس
وقتگذاشتن و حضور فعال در کلاس ریاضی برای یادگیری شما بسیار مؤثر است. زمانی که قرار است با یکی الی دو ساعت حضور در کلاس یک مبحث را بهخوبی فرابگیرید، پس تا جای که میتوانید سر کلاس حضور پیدا کنید و غیبت غیرموجه نداشته باشید؛ زیرا بیشتر وقتها دانشآموزان دقیقاً همان مبحثی را که میتوانند با گوش سپردن به تدریس معلم و حل مسئله سر کلاس خیلی زود فرابگیرند، اگر بخواهند خودشان آن مبحث را در خانه و تنهایی بخوانند، باید ساعتها وقت بگذارند و شاید هم درس را کاملاً یاد نگیرند.
خواندن صحیح و فهم متنهای ریاضی
خواندن و فهم درست متون ریاضی، یکی از اساسیترین مهارتها برای انجام خلاصهنویسی ریاضی محسوب میشود. باید درک درستی از همه عبارتها، علامتها، نمادها، مفاهیم و قوانین ریاضی داشته باشید تا بتوانید خلاصهنویسی را درست انجام دهید.
توانایی سازماندهی و ساختاردهی به اطلاعات
توانایی سازماندهی دادهها و اطلاعات ریاضی و ساختار دادن به آنها برای نوشتن یک خلاصه دقیق و قابلفهم اهمیت بسیار زیادی دارد. شما باید بتوانید اطلاعات را به یک ترتیب منطقی و بهنحویکه قابلفهم باشند، خلاصهنویسی کنید. این مهارت تنها با تمرین و تجربه به دست میآید و با مطالعه بیشتر در زمینه قوانین ریاضی، میتوانید این مهارت خود را بهبود ببخشید.
یادداشتبرداری و خلاصهنویسیکردن مطالب
نحوه خلاصهنویسی ریاضی چگونه است؟ یادداشتبرداری در یادگیری دروس تأثیر خوبی دارد مخصوصاً برای درس ریاضی. زمانی که یک مطلب برای شما تدریس میشود و بعد از آن اقدام به یادداشتبرداری میکنید، این مبحث دوباره در ذهنتان مرور خواهد شد.
این کار باعث میشود که به مفاهیم بیشتر توجه کنید. زمانی که یادداشتبرداری انجام میدهید، باید نکاتی را که به نظرتان مهمتر میآیند و یا معلم تأکید بیشتری روی آنها دارند را بنویسید تا یک خلاصه مفیدی در دست داشته باشید که هنگام مرور فقط نکات مهم و کلیدی را در کوتاهترین زمان بخوانید.
یادداشتکردن نکات ضروری علاوه بر زمان مطالعه، باید موقع حل مسئله و تستزدن هم انجام شود. زمانی که شما نکتههای ریز یک سؤال را یادداشت میکنید، برای مرور کار راحتتری دارید. یا برای مثال وقتی در امتحان با یک سؤال مشابه آن روبرو میشوید، همین نکات مهم به ذهن شما میآیند و حداقل در حل و درک مسئله کمک زیادی به شما میکند.
خلاصهنویسی ریاضی چه اهمیتی دارد؟
خلاصهنویسی در هر کتابی به شما کمک میکند تا آن مطلب را بهصورت سریع و کامل یاد بگیرید مخصوصاً در یادگیری درس ریاضی که از ابزارهای مهم و کاربردی بهحساب میآید. در خلاصهنویسی ریاضی باید با مطالعه مفاهیمی که هر جلسه تدریس میشوند، نکات مهم و تحلیلهای خود را از آن مبحث یادداشت کنید.
این کار به شما کمک مینماید تا زمان مطالعه سردرگم نشوید و خیلی سریع مطلب برای شما یادآوری شود. درصورتیکه خلاصهنویسی صحیحی نداشته باشید، باید تمام مطالب آن فصل را بخوانید که این کار زمان زیادی از شما میگیرد. با کمک خلاصهنویسی میتوانید یادگیری و مطالعه خود را قبل از امتحان سرعت ببخشید. با داشتن یک خلاصه از درس زمان مطالعه هر فصل میدانید که بر کدام قسمتها تسلط دارید و یا کدام بخشها نیاز به مطالعه و زمان بیشتری دارند.
بهتر است که از خلاصهنویسیهای شخصی خودتان برای یادگیری و مطالعه درسها کمک بگیرید؛ زیرا خواندن جزوههای دیگران یادگیری را برای شما سختتر میکند. اگر مجبور به این کار شدید، باید از دوباره جزو را برای خودتان بازنویسی کنید؛ زیرا مطالب یادداشت و خلاصهنویسی شده برای هر فرد مختص خود او است. در حقیقت چون نقاط ضعف و قوت هر فرد برای یادگیری باهم فرق میکند، پس خلاصهنویسی هرکس با دیگری تفاوت دارد.
گام اول خلاصهنویسی ریاضی
در این مرحله، شما باید مسئله را کاملاً بفهمید. به این منظور، متن مسئله را با نهایت دقت مطالعه کنید و اطمینان حاصل نمایید که هدف اصلی و مفهوم مسئله را دریافت کردهاید. در صورت احتیاج میتوانید از چند سؤال کمکی برای روشنشدن هدف استفاده کنید.
گام دوم خلاصهنویسی ریاضی
برای خلاصهنویسی ریاضی شما باید فرمولها و قواعد و همچنین نحوه رسم نمودارهای لازم را بنویسیم و هر مبحث را بهصورت جداگانه طبقهبندی کنیم. اگر هر نکته کوچکی درباره یک فرمول وجود دارد، باید آن را در کنار فرمول بنویسید. برای مثلاً حتماً ذکر کنید که در این فرمول طول بر حسب متر یا سانتیمتر اندازهگیری میشود و فراموش نکنید که باید برای هر مبحث یا فرمول یک مثال بیان نمایید؛ زیرا این گونه میزان یادگیری بالاتر میرود.
در گام دوم، شما باید اطلاعات و مفاهیم اصلی مسئله را مشخص کنید. شناختن اطلاعات مهم در مسئله، به شما کمک میکند که بخشهای ضروری را بهصورت دقیق در خلاصه خود بیان کنید. باگذشت زمان و حل مسئلههای زیاد کمکم راحتتر نکتهها و دادههای مهم مسئله را میشناسید. این کار به شما کمک میکند تا بتوانید مسئله را سریعتر حل کنید.
گام سوم خلاصهنویسی ریاضی
اکنون زمان آن فرارسیده که روش حل مسئله را تعیین کنید. باتوجه به مفاهیم و اطلاعاتی که از مسئله دریافت کردید باید یک روش مناسب برای حل آن در نظر بگیرید. انتخاب روش حل ممکن است شامل استفاده از فرمول، قوانین، الگوریتم و یا مفاهیم خاص دیگر باشد.
چون بیشتر قانونها و فرمولها بهوسیله یک موارد استثنایی نقض میشوند، باید این نکات خلاف قاعده را در خلاصهنویسیهای خود بیاورید. در حقیقت، اهمیت این استثناها بسیار بالا است و بیشتر سؤالات کنکور و آزمونها از میان همین مطالب میآیند. از همین رو این مطالب حتماً باید در خلاصهنویسی ریاضی آورده شوند.
گام چهارم خلاصهنویسی ریاضی
این بخش، مختص کسانی است که زمان زیادی برای مرور ریاضی ندارند. در مرحله آخر، باید یک متن خلاصه در مورد مسئله و روش حل آن بنویسید که این خلاص باید دقیق و مختصر باشد. سعی کنید عبارتها و نمادهای ریاضی مناسبی به کار ببرید تا اطلاعات را واضح و روشن در اختیار داشته باشید. در این مرحله میتوانید مفهوم مسئله، دادههای خروجی و ورودی، روش حل مسئله و نتایج کلی را بیان کنید.
روش مطالعه: بهترین روش جمع بندی ریاضی کنکور
روشهای برای بهبود خلاصهنویسی ریاضی
خیلیها میپرسند که برای بهبود خلاصهنویسی ریاضی باید چه اقداماتی انجام دهیم؟ پاسخ شما اینجا است. شما با استفاده از راهکارها و تمرینهای زیر میتوانید خلاصهنویسی خود را بهتر کنید. فقط کافی است روشهای زیر را امتحان نمایید.
مطالعه و تمرین از روی متون ریاضی
برای بهبودیافتن مهارت خلاصهنویسی ریاضی، میتوانید تمرکز خود را بر روی مطالعه و تمرین متون ریاضی بگذارید. با مطالعهکردن متون مختلف، میتوانید با نحوه استفاده از نمادها و عبارتهای که در خلاصهنویسی بکار برده میشوند، آشنا شوید.
بکار بردن راهکارهای مرتبط با خلاصهنویسی
استفاده از ترفندهای که با خلاصهنویسی ریاضی مرتبط هستند، مثل تکنیکهای خلاصهنویسی پاراگرافی، کمکگرفتن از نمودارها و جدولها، بکار بردن کلمات کلیدی و تجزیههای ساده، میتوانند برای پیشرفت شما در زمینه خلاصهنویسی مفید باشند.
روش مطالعه: روش مرور ریاضی
سخن پایانی
اکنون که با روش خلاصهنویسی ریاضی آشنا شدهاید، زمان آن فرارسیده که شروع به این کار کنید. با استفاده از این روشها دیگر شب امتحان ترسناک و پر استرس نیست؛ زیرا شما میتوانید در کوتاهترین زمان ممکن کتاب ریاضی خود را مرور نمایید. پروسه یادگیری با این روش سرعت مییابد، چون شما مطالب را بهصورت مختصر و کوتاه دریافت میکنید.